Talibanii interzic personalul feminin afgan, spune ONU

Un ordin al talibanilor le-a interzis femeilor afgane să lucreze pentru Naţiunile Unite, a spus organizaţia.

378 afișări
Imaginea articolului Talibanii interzic personalul feminin afgan, spune ONU

Talibanii interzic personalul feminin afgan, spune ONU

ONU a spus că talibanii i-au informat verbal, dar nu a existat încă o comunicare scrisă în privinţa mişcării. 

ONU le-a spus personalului său afgan - bărbaţi şi femei - să nu se prezinte la muncă timp de 48 de ore, până când nu vor clarifica problema în cadrul întâlnirilor cu talibanii.

A existat o restricţie din ce în ce mai mare a libertăţilor femeilor de când talibanii au preluat puterea în Afganistan în 2021, scrie BBC.

Aceasta este cea mai nouă tendinţă tulburătoare care subminează capacitatea organizaţiilor de asistenţă de a ajunge la cei mai nevoiaşi”, a spus un purtător de cuvânt al ONU, adăugând că „nu poate opera şi furniza asistenţă care salvează vieţi fără personal feminin”.

ONU a numit ordinul taliban drept „inacceptabil şi de neconceput”.

Lucrătoarele joacă un rol vital în operaţiunile de ajutor, în special în identificarea altor femei care au nevoie. ONU lucrează pentru a aduce ajutor umanitar la 23 de milioane de oameni din Afganistan, care se confruntă cu o criză economică şi umanitară gravă.

Lucrătoarele străine sunt scutite de interdicţie. Dar dacă va fi implementat, acesta ar fi cel mai semnificativ test al viitorului operaţiunilor ONU în Afganistan şi al relaţiei dintre organizaţie şi guvernul taliban.

ONU a declarat că, în estul provinciei Nangarhar, autorităţile locale talibane au împiedicat marţi femeile afgane să lucreze la unităţile ONU.

Ca răspuns, secretarul general Antonio Guterres a postat pe Twitter: „Condamn ferm interzicerea colegelor noastre afgane de a lucra în provincia Nangarhar din Afganistan. Dacă această măsură nu este inversată, va submina în mod inevitabil capacitatea noastră de a oferi ajutor care salvează vieţi oamenilor care au nevoie de el."

De la revenirea talibanilor la putere, adolescentele şi femeile au fost excluse de la şcoli, colegii şi universităţi. Femeile trebuie să fie îmbrăcate într-un mod care să le descopere doar ochii şi trebuie să fie însoţite de o rudă de sex masculin dacă parcurg mai mult de 72 km.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici