Teheranul a plătit trei est-europeni pentru a asasina o activistă iraniană stabilită în SUA. FBI a dejucat planul

Statele Unite au acuzat trei presupuşi membri ai unei organizaţii mafiote cu sediul în Europa de Est că au plănuit asasinarea activistei iraniano-americane Masih Alinejad la ordinul Iranului, potrivit unor acuzaţii federale prezentate vineri.

856 afișări
Imaginea articolului Teheranul a plătit trei est-europeni pentru a asasina o activistă iraniană stabilită în SUA. FBI a dejucat planul

Departamentul de Justiţie al SUA a declarat că cei trei bărbaţi, Rafat Amirov, Polad Omarov şi Khalid Mehdiyev, toţi arestaţi, au plănuit să o ucidă pe activista pentru drepturile omului în iulie, în schimbul unor sume de bani, după eşecul unei tentative anterioare a Iranului de a o răpi pe Alinejad.

"Victima a făcut publice abuzurile guvernului iranian în materie de drepturile omului, tratamentul discriminatoriu al femeilor, suprimarea participării şi exprimării democratice şi utilizarea încarcerării arbitrare, a torturii şi a execuţiei", a delcarat procurorul general al SUA, Merrick B. Garland. "Nu ne vom opri de la nimic pentru a-i identifica, găsi şi aduce în faţa justiţiei pe cei care pun în pericol siguranţa poporului american".

Cei trei bărbaţi au fost acuzaţi de infracţiuni, printre care conspiraţie pentru comiterea de crime la comandă şi spălare de bani, şi ar putea fi condamnaţi la zeci de ani de închisoare dacă vor fi găsiţi vinovaţi, informează POLITICO.

Alinejad, o jurnalistă şi un fenomen al reţelelor de socializare în Iran şi nu numai, a fost unul dintre cei mai vocali critici ai regimului brutal din Iran, pe care îl denunţă în mod regulat pentru relele tratamente aplicate femeilor şi altor persoane care îndrăznesc să conteste autorităţile.

Alinejad a declarat, într-un videoclip postat pe Twitter, că FBI a informat-o despre arestări în cadrul unei întâlniri de vineri.

"Să fie clar: nu mă tem pentru viaţa mea, pentru că ştiam că a ucide, a asasina, a spânzura, a tortura, a viola face parte din ADN-ul Republicii Islamice şi de aceea am venit în SUA", a spus ea, făcând apel la guvernul american să ia "măsuri ferme" împotriva Iranului, amintind de sutele de persoane pe care regimul le-a ucis şi arestat pe fondul recentului val de proteste din această ţară. "Nu poţi negocia cu un regim terorist", a spus ea.

Planul dirijat de autorităţile din Iran

Autorităţile americane au descoperit ultimul presupus complot împotriva lui Alinejad în luna iulie. Mehdiyev, un rezident din  New York, a fost arestat după un control de rutină în trafic în apropierea reşedinţei din Brooklyn a lui Alinejad. Poliţia a descoperit în maşina sa o puşcă de asalt AK-47, peste 60 de cartuşe şi o mască de schi.

Imediat înainte de arestare, Mehdiyev a fost surprins de o cameră de supraveghere video în timp ce încerca să intre prin efracţie în locuinţa lui Alinejad.

Procurorii susţin acum că Mehdiyev făcea parte dintr-un plan mai larg dirijat de Iran, care îi includea şi pe Amirov şi Omarov, pe care autorităţile îi descriu drept "lideri" ai unui grup mafiot din Europa de Est. Amirov, care locuieşte în Iran, a fost arestat joi la New York. Omarov a fost arestat în Republica Cehă la 4 ianuarie, iar SUA intenţionează să solicite extrădarea sa. 

Tentativa eşuată de asasinat a urmat unui complot anterior de răpire a lui Alinejad, care a fost dejucat de FBI.

Acest plan, dezvăluit în iulie 2021, ar fi implicat o tentativă a unor agenţi iranieni de a o răpi pe Alinejad de la locuinţa sa din Brooklyn şi de a o duce cu o barcă rapidă la un petrolier din portul New York, înainte de a o duce în Venezuela, un aliat al Iranului, şi apoi în Republica Islamică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici