Tensiuni în coaliţia din Germania / Un grup din SPD denunţă abordarea lui Baerbock faţă de China

Un grup politic din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD) a criticat, vineri, abordarea ministrului german de Externe, Annalena Baerbock, faţă de China, avertizând asupra consecinţelor economice ale diminuării relaţiilor comerciale cu Beijingul.

562 afișări
Imaginea articolului Tensiuni în coaliţia din Germania / Un grup din SPD denunţă abordarea lui Baerbock faţă de China

Grupul conservator Seeheimer din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD, centru-stânga), formaţiunea cancelarului german Olaf Scholz, a cerut vineri o abordare politică pragmatică în relaţia cu Beijingul, avertizând asupra efectelor unei strategii anti-China, în timp ce ministrul de Externe, Annalena Baerbock, membră a formaţiunii ecologiste Alianţa '90/Verzi, se află în vizită oficială în China.

"Guvernul german trebuie să aibă o strategie coordonată, uniformă şi pe termen lung în relaţiile cu China", subliniază Grupul Seeheimer din SPD, într-un document politic adoptat vineri şi vizualizat de publicaţia Tagesspiegel.

Social-democraţii critică vehement atitudinea ministrului de Externe, Annalena Baerbock, şi a ministrului Economiei, Robert Habeck, amândoi membri ai Alianţei '90/Verzi. "În momentul de faţă, la conducerea Ministerului de Externe şi a Ministerului Economiei sunt prezentate doar abordări punctuale. În centrul liniei politice sunt mai mult măsuri simbolice de forţă politică cu impact pe plan intern, mai degrabă decât politici de perspectivă", subliniază Grupul Seeheimer, din care fac parte 93 de politicieni SPD din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german.

"O întrerupere bruscă a relaţiilor comerciale cu China ar fi un dezastru economic. Noi avem responsabilităţi pentru protejarea locurilor de muncă din Germania. Sunt necesare procese de diversificare în economia Germaniei şi în economia Uniunii Europene, dar trebuie implementate în coordonare strânsă cu mediile de afaceri, cu sindicatele şi cu liderii politici", a avertizat deputata SPD Esra Limbacher.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, se află în vizită în China, unde s-a remarcat printr-o serie de afirmaţii controversate referitoare la poziţia Beijingului faţă de Taiwan şi faţă de invazia militară rusă în Ucraina. Baerbock a afirmat că Uniunea Europeană nu ar accepta o acţiune militară a Chinei în Taiwan, contrazicându-l pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care a cerut evitarea implicării într-un astfel de conflict.

"O operaţiune militară chineză în Taiwan ar fi un scenariu de groază, care ar genera unde de şoc" asupra economiilor Chinei şi Germaniei. "Urmărim cu multă îngrijorare tensiunile din Strâmtoarea Taiwan", a declarat Baerbock vineri, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung. În replică, Qin Gang, ministrul chinez de Externe, a acuzat statele occidentale că susţin aspiraţiile separatiste ale Taiwanului.

În plus, Annalena Baerbock a îndemnat China să insiste ca Rusia să oprească războiul din Ucraina. "China trebuie să îndemne agresorul rus să oprească războiul. Nicio altă ţară nu are influenţă mai mare asupra Rusiei decât China, iar modul în care foloseşte această influenţă afectează direct interesele esenţiale ale Europei", a susţinut ministrul german de Externe.

Joi, Baerbock a afirmat că statele din cadrul Uniunii Europene au o poziţie unitară privind criza din Taiwan, în contextul în care preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat pentru evitarea implicării într-un eventual conflict. "Noi nu putem să asistăm indiferenţi la tensiunile din Strâmtoarea Taiwan", a declarat Baerbock în cursul unei vizite în oraşul chinez Tianjin. Ministrul german de Externe a subliniat că menţinerea funcţionării reţelelor de aprovizionare este în interesul Germaniei, iar o eventuală escaladare a tensiunilor dintre Beijing şi Taipei ar fi "cel mai grav scenariu", afectând importurile şi exporturile.

Referindu-se la afirmaţiile lui Emmanuel Macron, Annalena Baerbock a argumentat că poziţia Parisului trebuie să reflecte "în mod unitar politicile Uniunii Europene faţă de China". "În problemele centrale, nu doar că ne apropiem poziţiile în funcţie de interese şi valori, ci şi urmărim o linie comună la nivel politic şi strategic". Vizita preşedintelui Macron în China împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost "un semnal foarte important", a notat Baerbock, explicând că "nu pot fi poziţii diferite de natură politică în Uniunea Europeană în relaţia cu principalul partener comercial".

Emmanuel Macron a afirmat recent, cu ocazia unei vizite de stat în China, că Uniunea Europeană nu trebuie să urmeze strict politicile Washingtonului sau Beijingului în problema Taiwanului. "Cel mai rău lucru ar fi ca noi, europenii, să devenim imitatori, să ne adaptăm la ritmul american sau la reacţiile exagerate ale Chinei", a declarat Macron într-un interviu acordat publicaţiilor Les Échos şi Politico. Preşedintele Franţei a pledat pentru consolidarea "autonomiei strategice" a Uniunii Europene, cerând "intensificarea industriei apărării" europene şi "accelerarea luptei în domeniile nuclear şi al energiilor regenerabile".

Macron a reiterat, în cursul vizitei în Olanda, poziţia privind autonomia strategică a Uniunii Europene, argumentând că, în relaţia cu Statele Unite, parteneriatul "nu înseamnă a fi vasal". "A fi aliat nu înseamnă a fi vasal, nu înseamnă că nu avem dreptul de a gândi singuri", a afirmat Macron. "Franţa este favorabilă menţinerii actualului statut al Taiwanului, susţine politica «o singură Chină» şi încearcă soluţionarea pe cale paşnică a crizei" dintre Beijing şi Taipei, a subliniat preşedintele Franţei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici