Tensiuni între Grecia şi Cehia: Atena şi-a chemat la consultări ambasadorul din Praga

Grecia şi-a rechemat marţi ambasadorul în Cehia pentru consultări, la Atena, în urma unei intensificări a tensiunilor cu Praga, relatează Euronews.

1407 afișări
Imaginea articolului Tensiuni între Grecia şi Cehia: Atena şi-a chemat la consultări ambasadorul din Praga

Grecia şi-a chemat la consultări ambasadorul în Cehia în urma unor comentarii ale lui Zeman (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Atena a luat această decizie după ce preşedintele ceh Milos Zeman a declarat că Cehia ar trebui să adopte moneda euro la o zi după o ieşire a Greciei din zona euro.

"Singura mea preocupare în privinţa adoptării (monedei) euro în cadrul actualului mecanism de stabilizare este că plătitorii de taxe cehi vor plăti datoriile Greciei", a mai declarat Zeman într-un interviu pentru agenţia slovacă de presă Tasr.

"Am fost foarte dezamăgit de rezultatul negocierilor care aproape că au condus la aşa-numitul Grexit, dar care s-au încheiat cu o rămânere a Greciei în zona euro", a mai spus şeful statului ceh.

Ministerul grec de Externe a contactat Praga şi a transmis că "Cehia a intrat în UE şi cu susţinerea Greciei şi nu s-a comentat pe această temă".

Însă Guvernul ceh nu a reacţionat şi nici nu a prezentat scuze.

Ministerul ceh de Externe a confirmat pentru Euronews că Grecia şi-a rechemat ambasadorul la Praga şi a anunţat că şefii diplomaţiilor celor două ţări urmau să discute miercuri la telefon despre acest incident diplomatic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici