TPI decide să separe cazurile lui Ratko Mladici şi Radovan Karadzici

Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie a anunţat joi că a decis să separe cazul lui Ratko Mladici de cel al lui Radovan Karadzici, respectiv fostul comandant militar şi fostul lider politic al sârbilor din Bosnia.

29 afișări
Imaginea articolului TPI decide să separe cazurile lui Ratko Mladici şi Radovan Karadzici

Radovan Karadzici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tribunalul, care a unit într-o primă fază cele două dosare, a precizat că această separare are un efect imediat şi că un nou dosar, cu un nou număr, va fi creat pentru Ratko Mladici, care este căutat în continuare.

"Este în interesul justiţiei şi al bunei sale funcţionări ca dosarul lui Ratko Mladici să fie separat de cel al lui Radovan Karadzici şi ca nici o decizie sau analiză a Curţii vizându-l pe Radovan Karadzici să nu poată fi considerată ca privindu-l şi pe Ratko Mladici", a declarat Curtea.

Radovan Karadzici, arestat la Belgrad în iulie 2008 şi al cărui proces în faţa TPI se va deschide la 26 octombrie la Haga, este acuzat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, aşa cum este acuzat şi Ratko Mladici, care se ascunde şi este căutat din 1995.

Fostul comandant militar al sârbilor din Bosnia, ca şi Radovan Karadzici, este acuzat că ar fi responsabil de asediul de 44 de luni asupra capitalei bosniace Sarajevo, în cursul căruia zece mii de persoane au fost ucise, şi de masacrul de la Srebreniţa, în estul Bosniei, în cursul căruia 8.000 de bărbaţi musulmani, minori sau majori, au fost executaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici