Transferarea lui Karadzici la Haga va fi efectuată în secret

Transferarea lui Radovan Karadzici la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) de la Haga va fi efectuată în secret pentru a evita presa şi protestele plănuite de susţinătorii naţionalişti ai fostului lider politic al sârbilor bosniaci.

38 afișări
Imaginea articolului Transferarea lui Karadzici la Haga va fi efectuată în secret

Transferarea lui Karadzici la Haga va fi efectuată în secret (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Karadzici, care este acuzat de genocid în timpul războiului din Bosnia din 1992-1995, a fost arestat săptămâna trecută în Serbia.

În prezent, Radovan Karadzici se află într-o închisoarea din Belgrad, aşteptând să fie extrădat.

Surse din cadrul serviciilor de securitate susţin că există numeroase opţiuni pentru a-l transfera pe Karadzici în secret, inclusiv vehicule deghizate, ieşiri secrete, false coloane de maşini pentru a-i induce în eroare pe jurnalişti.

"Doar zece persoane din Serbia ştiu cu exactitate ce se va întâmpla", a declarat o sursă guvernamentală de rang înalt.

"(Transferul, n.red.) va fi făcut într-un mod pe cât se poate de discret", a precizat o altă sursă.

Radovan Karadzici a fost pus sub acuzare pentru că ar fi responsabil de masacrarea a circa 8.000 de musulmani bosniaci la Srebreniţa şi de asediul oraşului Sarajevo, unde peste 11.000 de persoane au murit.

Mulţi naţionalişti îl văd pe Radovan Karadzici ca pe un erou atacat de propaganda antisârbă, plănuind, astfel, pentru marţi un protest de masă faţă de extrădarea şi judecarea acestuia.

Guvernul prooccidental de la Belgrad doreşte să îl transfere pe Karadzici cât de curând la tribunalul de la Haga pentru a evita tensiunea şi protestele prelungite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici