Transnistria, la un pas de revoltă din cauza situaţiei economice precare

Starea generală de nemulţumire în rândul populaţiei transnistrene creşte pe fondul incapacităţii autorităţilor de a achita salariile bugetarilor, a majorării preţurilor şi a decizie Rusiei de a sista ajutoarele umanitare şi financiare.

3 afișări
Imaginea articolului Transnistria, la un pas de revoltă din cauza situaţiei economice precare

Transnistria, la un pas de revoltă din cauza situaţiei economice precare

Bugetarii din autoproclamata republică transnistreană nu şi-au mai primit salariile de mai bine de trei luni, iar seceta care a afectat în cursul acestui an regiunea a dus la majorarea preţurilor, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

Atitudinea locuitorilor din stânga Nistrului faţă de administraţia de la Tiraspol s-a modificat radical în cursul anului 2007, Transnistria fiind în pragul unei revolte populare. Populaţia a început să fie conştientă de diferenţa enormă între sărăcia care afectează majoritatea locuitorilor şi luxul în care îşi trăiesc viaţa liderii regimului separatist, scrie Deutsche Welle.

Criza s-a acutizat în urma secetei crunte din acest an şi după ce Federaţia Rusă a încetat să mai transfere fonduri regimului de la Tiraspol şi să mai livreze ajutoare umanitare de aproape un an.

Pentru a preîntâmpina o escaladare a situaţiei, liderii transnistreni au dispus achitarea parţială a restanţelor la pensii din banii acumulaţi la plata gazelor naturale, fonduri care trebuiau transferate, în mod normal, companiei ruse Gazprom, dezvăluie sursa citată.

În aceste condiţii, majoritatea locuitorilor transnistreni emigrează, cei mai mulţi îndreptându-se spre Rusia deoarece paşaportul rus poate fi obţinut cu uşurinţă. Circa 9.000 de persoane au plecat din Transnistria în cursul anului 2007 iar din 1992, când regiunea s-a separat de facto de Republica Moldova, peste 180.000 de persoane au ales să emigreze în căutarea unor condiţii mai bune de viaţă.

Ministrul de Finanţe de la Tiraspol, Irina Molokanova, a aertizat populaţia că "în 2008, Transnistria va trebui să mizeze doar pe forţele proprii pentru că nu va mai primi asistenţă din partea Rusiei". Oamenii de afaceri transnistreni, adversari ai regimului Smirnov şi reuniţi în gruparea "Sheriff", profită de şansa oferită de Chişinău de a se înscrie ca agenţi economici moldoveni şi de a exporta mărfuri pe piaţa europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici