Trei avioane fără pilot care s-au prăbuşit în Coreea de Sud provin din Nord, confirmă Seulul: "Este o PROVOCARE militară flagrantă"

Coreea de Sud a confirmat joi, cu ajutorul unor experţi americani, că cele trei avioane fără pilot care s-au prăbuşit pe teritoriul său în ultimele săptămâni provin din Coreea de Nord.

1538 afișări
Imaginea articolului Trei avioane fără pilot care s-au prăbuşit în Coreea de Sud provin din Nord, confirmă Seulul: "Este o PROVOCARE militară flagrantă"

Trei avioane fără pilot care s-au prăbuşit în Coreea de Sud provin din Nord, confirmă Seulul: ""Este o PROVOCARE militară flagrantă" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit lui Kim Min-seok, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, anchetatori din cele două state au stabilit originea avioanelor analizând datele de geolocalizare GPS conţinute de sistenele acestora.

"Este o provocare militară flagrantă", a declarat el.

Avioanele fără pilot au fost recuperate în trei locuri diferite, în apropiere de frontiera intercoreeană, în perioada 24 martie-6 aprilie.

Unul s-a prăbuşit din cauza unei probleme la motor, iar celelalte două după ce au rămas fără carburant.

De o concepţie rudimentară, avioanele erau, totuşi, echipate cu camere de luat vederi şi au înregistrat imagini în zone de frontieră şi în capitala sud-coreeană Seul, inclusiv palatul prezidenţial.

Coreea de Nord a dezminţit că trimis avioane fără pilot.

Phenianul a expus avioane fără pilot cu un grad redus de sofisticare la ultima paradă militară, în iulie 2013.

În martie 2013, numărul unu al regimului, Kim Jong-un, a asistat la manevre implicând "drone (avioane fără pilot) de înaltă precizie", potrivit presei oficiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici