Tribunalul pro-rus din Doneţk i-a condamnat moarte cei doi luptători britanici şi pe marocanul capturaţi la Mariupol

1912 afișări
Imaginea articolului Tribunalul pro-rus din Doneţk i-a condamnat moarte cei doi luptători britanici şi pe marocanul capturaţi la Mariupol

Doi mercenari britanici, judecaţi într-o sala de clasă din republica pro-rusă Doneţk

ACTUALIZARE 17.30 Curtea Supremă a autoproclamatei Republici Populare Doneţk i-a condamnat la moarte pe cetăţenii britanici Sean Pinner şi Aiden Aslin şi pe cetăţeanul marocan Saadoun Brahim, capturaţi la Mariupol şi acuzaţi că au participat la conflict în calitate de „mercenari” ai grupărilor armate ucrainene, scrie Tass. Conform legilor republicii, condamnaţii vor fi împuşcaţi.

Familiile celor doi foşti militari britanici condamnaţi la moarte denunţă procesul ca fiind un spectacol desfăşurat „cu încălcarea Convenţiei de la Geneva” privind prizonierii de război, scrie The Guardian.

În timp ce fostul ministru conservator Robert Jenrick, membru al colegiului unuia dintre cei doi, acuză „autorităţile ruse” că i-au exploatat captura „într-un mod complet ruşinos”, precum şi de „ultraj faţă de dreptul internaţional”. El spera că „în viitorul apropiat” ar putea face obiectul unui schimb de prizonieri.

///////////////////////

ŞTIREA INIŢIALĂ

Nu doar Ucraina a deshis procese ruşilor arestaţi pe front, ci şi filo-ruşii din regiunile ucrainene. Doi britanici care luptă pentru Ucraina sunt judecaţi în aceste zile.

Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, unul dintre cei doi luptători britanici capturaţi de forţele ruse în Ucraina, riscă pedeapsa cu moartea. El a recunoscut că a avut „antrenament pentru activităţi teroriste” şi că a încercat să „preia puterea cu forţa”. Celălalt cetăţean britanic, Aiden Aislin, în vârstă de 28 de ani, riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Cei doi apar în videoclipul procesului în desfăşurare în autoproclamata republică pro-rusă Doneţk, care a fost lansat de agenţia de presă rusă Ria Novosti. Imaginile îl arată pe Aislin pledând vinovat. Tânărul de 28 de ani este prezentat de ruşi ca un mercenar britanic, de fapt el era deja în armata Kievului înainte de invazia rusă şi şi-a luat cetăţenia ucraineană după ce s-a căsătorit în ţară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici