Turcia a oprit procesul suspecţilor în cazul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi. Dosarul va fi transferat Arabiei Saudite

  • Un tribunal turc a decis joi să oprească procesul suspecţilor saudiţi în cazul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi şi să îl transfere în Arabia Saudită, o decizie care a atras condamnarea grupurilor de apărare a drepturilor omului şi care intervine în timp ce Ankara reface legăturile cu Riadul.
  • Decizia era aşteptată după ce procurorul a cerut săptămâna trecută ca procesul în contumacie a 26 de suspecţi saudiţi să fie transferat de la Istanbul la Riad. Ulterior, ministrul justiţiei a aprobat cererea.
575 afișări
Imaginea articolului Turcia a oprit procesul suspecţilor în cazul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi. Dosarul va fi transferat Arabiei Saudite

Uciderea lui Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul, în urmă cu patru ani, a stârnit un val de proteste la nivel mondial şi a pus presiune asupra conducătorului de facto al Arabiei Saudite, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, scrie Reuters.

Oficialii turci au declarat că sunt de părere că Khashoggi, un critic proeminent al prinţului moştenitor, a fost ucis şi corpul său dezmembrat într-o operaţiune despre care preşedintele Recep Erdogan a spus că a fost ordonată la "cele mai înalte niveluri" ale guvernului saudit.

Decizia judecătorului marchează o răsturnare de situaţie în procesul care a început în 2020.

"Luarea deciziei de a opri procesul este împotriva legii... deoarece hotărârea de achitare cu privire la inculpaţii din Arabia Saudită a fost finalizată", a declarat Gokmen Baspinar, un avocat care o reprezintă pe Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului ucis.

"Faptul că procesul este transferat într-o ţară în care nu există justiţie este un exemplu de iresponsabilitate împotriva poporului turc", a spus el.

Un raport al serviciilor de informaţii americane publicat în urmă cu un an a afirmat că prinţul Mohammed a aprobat operaţiunea de ucidere sau de capturare a lui Khashoggi, însă guvernul saudit a negat orice implicare a prinţului moştenitor şi a respins concluziile raportului.

Uciderea şi acuzaţiile ulterioare au tensionat legăturile dintre cele două puteri regionale musulmane sunnite şi au dus la un boicot saudit neoficial al produselor turceşti, care a redus cu 90% exporturile Ankarei către Riad.

Dar, în condiţiile în care Turcia doreşte să investească pentru a-şi stimula economia, Ankara a încercat în ultimul an să vindece ruptura cu Arabia Saudită.

Erdogan a declarat luna trecută că Turcia continuă un "dialog pozitiv" cu Arabia Saudită şi că doreşte să ia măsuri concrete pentru a îmbunătăţi legăturile. Miniştrii de externe respectivi au avut discuţii în urmă cu două săptămâni şi au convenit să îmbunătăţească legăturile, a declarat Ankara.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici