Ucraina a exportat armament în 19 ţări în 2014, inclusiv în SUA şi Republica Moldova

Ucraina a exportat armament în 19 ţări în 2014, inclusiv în Statele Unite, Germania şi Republica Moldova, potrivit unui raport al Serviciului de stat pentru controlul exporturilor, relatează Interfax Ucraina în pagina electronică.

1133 afișări
Imaginea articolului Ucraina a exportat armament în 19 ţări în 2014, inclusiv în SUA şi Republica Moldova

Ucraina a exportat armament în 19 ţări în 2014, inclusiv în SUA şi Republica Moldova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform raportului, în 2014, Ucraina a exportat 51 de unităţi de armament, inclusiv 23 de tancuri T-82, 28 de vehicule blindate, 15 aeronave, între care opt elicoptere şi şase avioane de vânătoare, 18 lansatoare de rachete şi peste 27.000 de arme.

Unsprezece tancuri T-72 au fost exportate în Etiopia şi 12 în Nigeria. Ucraina a trimis în Thailanda 17 vehicule blindate, alte zece în Nigeria şi unul în Statele Unite.

Ucrainenii au mai exportat cinci avioane de vânătoare de tip MiG-21 în Croaţia şi unul în Ciad, dar şi şase elicoptere în Belarus şi două în Nigeria. Algeria a achiziţionat 18 rachete şi lansatoare de rachete.

Ucraina a exportat de asemenea 10.166 de puşti în Statele Unite, 10.400 în Canada, 5.000 în Cehia, 3.000 în Uganda şi 100 în Georgia. Sudanul a primit aproape 900 de arme automate, în timp ce Republica Democratică Congo a achiziţionat o armă automată, puşti şi pistoale. Republica Moldova a cumpărat două pistoale, iar Peru 580.

Germania a achiziţionat zece mecanisme de lansare pentru sisteme de apărare antiaeriană portabile, iar Belarusul a cumpărat un sistem portabil de rachete antitanc.

Potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), exporturile ucrainene de armament au valorat în 2014 664 de milioane de dolari, cu 6,8% mai puţin decât în 2013.

Conflictul armat din estul ţării, declanşat la începutul lui 2014, a determinat Ucraina să suspende mai multe contracte de export de echipamente militare, care au fost ulterior furnizate forţelor ucrainene din Donbas. În prezent, Ucraina are relaţii comerciale militare cu 100 de ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici