Ucraina, boicotată în Europa. Camionagiii slovaci se alătură protestelor din Polonia

Camionagiii slovaci vor bloca începând de vineri principalul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, a anunţat asociaţia de camionagii din această ţară, UNAS, alăturându-se astfel protestelor poloneze pentru a obţine restricţii împotriva şoferilor ucraineni, relatează Reuters.

877 afișări
Imaginea articolului Ucraina, boicotată în Europa. Camionagiii slovaci se alătură protestelor din Polonia

Ucraina, boicotată în Europa. Camionagiii slovaci se alătură protestelor din Polonia

Camionagiii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere cu Ucraina începând cu 6 noiembrie pentru a cere condiţii mai dure pentru colegii ucraineni.

Camionagiii polonezi şi slovaci se plâng că şoferii de camion ucraineni oferă preţuri mai mici pentru serviciile lor şi, de asemenea, transportă bunuri în interiorul Uniunii Europene, şi nu doar între blocul comunitar şi Ucraina.

Şoferii slovaci au organizat un protest simbolic la începutul acestei luni, dar vineri, de la ora 15.00 (14.00 GMT), vor începe protestele la punctul de trecere Vysne Nemecke/Uzhhorod.

„Scopul protestului este de a se alătura transportatorilor de camioane din Polonia”, a precizat UNAS într-un comunicat publicat miercuri pe pagina sa de Facebook.

„Nu îi putem lăsa singuri în luptă”.

Aceştia spun că afacerile lor au fost subminate de când transportatorii de camioane din Ucraina au obţinut scutiri de la solicitarea de permise de trecere în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Vysne Nemecke este singurul punct de trecere de la graniţa dintre Slovacia şi Ucraina deschis pentru camioanele grele. UNAS a declarat că protestul nu va restricţiona ajutorul umanitar, sprijinul militar sau livrările de combustibil şi alimente refrigerate.

Camionagiii polonezi au început protestele în această lună, cerând UE să reintroducă un sistem de permise pentru camionagii ucraineni care intră în bloc şi pentru camionagii din UE care intră în Ucraina, cu scutiri pentru ajutorul umanitar şi livrările militare.

Ucraina susţine că protestul - care a lăsat peste o mie de camioane blocate de zile întregi în cozi care se întind pe kilometri - dăunează economiei sale fragile din timpul războiului, împiedicând exporturile şi oprind aprovizionarea cu produse de bază, cum ar fi gazul pentru autovehicule (GPL), să intre în ţară.

De asemenea, Kievul afirmă că ajutorul umanitar a fost blocat, ceea ce protestatarii neagă.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Valean, a declarat miercuri că Ucraina şi UE nu pot fi „luate ostatice” de protestele camionagiilor polonezi, calificând situaţia drept „inacceptabilă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici