Ucraina denunţă presiunile militare şi acţiunile hibride ale Rusiei, dar cere continuarea dialogului

Rusia continuă presiunile militare şi agresiunile hibride împotriva Ucrainei, afirmă ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, salutând solidaritatea ţărilor occidentale şi pledând pentru continuarea negocierilor în scopul găsirii unei soluţii diplomatice la criza actuală.

523 afișări
Imaginea articolului Ucraina denunţă presiunile militare şi acţiunile hibride ale Rusiei, dar cere continuarea dialogului

„Nu avem dubii că partenerii noştri sunt angajaţi să susţină Ucraina, în timp ce Rusia continuă suplimentarea forţelor militare în apropierea frontierelor, efectuează o dezinformare masivă, lansează atacuri cibernetice şi subminează situaţia în interiorul Ucrainei. Aliaţii noştri demonstrează că nu rămân la vorbe, ci au şi fapte, inclusiv prin furnizarea de asistenţă militară suplimentară în Ucraina şi prin coordonarea eforturilor diplomatice", afirmă Dmytro Kuleba, conform unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX de Ambasada Ucrainei la Bucureşti.

„Răspunsul comunităţii internaţionale la agresiunea rusă împotriva Ucrainei trebuie să fie fără compromis. Agresiunea rusă este reală, a continuat din 2014. Continuă să se soldeze cu morţi şi există posibilitatea reală ca Rusia să folosească forţa din nou. Prin urmare, este esenţial să existe o reacţie determinată şi responsabilă, indiferent de amploarea posibilei invazii ruse. Trebuie să ne amintim în acest context că Rusia a demonstrat de multe ori în trecut că poate ataca Ucraina sub acoperire, fără a recunoaşte prezenţa trupelor sau a forţelor intermediare. Agresiunea rusă nu este doar de tip militar, ci are şi dimensiuni financiare şi economice. Rusia investeşte enorm în eforturile de subminare a stabilităţii economice şi financiare în Ucraina prin generarea de panică, prin ameninţarea societăţii civile ucrainene şi a companiilor că este inevitabilă o operaţiune militară. Exploatează preocupările de securitate ale altor ţări şi încearcă să discrediteze eforturile Administraţiei ucrainene în sensul stabilităţii economice. Totuşi, dacă facem o analiză, Ucraina a încheiat anul 2021 cu cei mai buni indicatori economici din 2012. Suntem pe o direcţie bună la nivel economic şi nu trebuie să permitem Rusiei să ne distrugă stabilitatea economică", subliniază Dmytro Kuleba.

Ministrul ucrainean de Externe mulţumeşte Statelor Unite pentru acordarea de asistenţă militară suplimentară şi consideră că printre sancţiunile pe care Occidentul ar trebui să le impună în cazul unei agresiuni a Rusiei ar trebui să fie inclusă suspendarea gazoductului Nord Stream 2.

„În pofida suplimentării forţelor militare ruse la frontierele Ucrainei, nu există elemente care să indice decizia Kremlinului de a lansa un atac. Dat fiind acest lucru, trebuie să ne concentrăm intens pe diplomaţie. Cu cât vorbesc mai mult diplomaţii, cu atât mai bine. Interacţiunile diplomatice cu Rusia trebuie să continue la diverse niveluri. Ucraina, Franţa şi Germania depun mari eforturi pentru relansarea dialogului în Formatul Normandia. Suntem dispuşi să purtăm negocieri cu Rusia atât în Formatul Normandia, cât şi bilateral, inclusiv la nivel prezidenţial, asupra tuturor temelor care ar putea conduce la soluţionarea pe cale paşnică a conflictului. Poziţia esenţială a Ucrainei referitoare la contactele cu Rusia rămâne aceeaşi: nu trebuie să existe aranjamente despre Ucraina în lipsa Ucrainei", a insistat Dmytro Kuleba.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ucraina,
nato/ue,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici