Ucraina măreşte livrările de cereale către porturile de la Marea Neagră

Numărul vagoanelor care se îndreaptă spre porturile din regiunea ucraineană Odesa a continuat să crească în ultima săptămână datorită succesului coridorului alternativ de exporturi de la Marea Neagră, a declarat joi seara un înalt oficial al căilor ferate.

250 afișări
Imaginea articolului Ucraina măreşte livrările de cereale către porturile de la Marea Neagră

Ucraina măreşte livrările de cereale către porturile de la Marea Neagră

Valeriy Tkachov, director adjunct al departamentului comercial al Căilor Ferate ucrainene, a declarat pe Facebook că, în ultima săptămână, numărul vagoanelor de cereale care se îndreaptă spre porturile din regiunea Odesa a crescut cu peste 26%, ajungând la 5.341 de la 4.227, relatează Reuters.

El a spus că până la 970 de vagoane erau descărcate în fiecare zi în porturi.

Cu o săptămână înainte, numărul vagoanelor a crescut cu aproximativ 50%.

În august, Ucraina a lansat un "coridor umanitar" pentru navele către pieţele africane şi asiatice, pentru a încerca să ocolească o blocadă în Marea Neagră, după ce Rusia a renunţat la un acord care garanta exporturile maritime ale Kievului în timpul războiului.

Ulterior, un oficial agricol de rang înalt a declarat că ruta - care se întinde de-a lungul coastei sud-vestice a Ucrainei la Marea Neagră, în apele teritoriale româneşti şi mai departe spre Turcia - va fi folosită şi pentru transporturile de cereale.

Viceprim-ministrul Oleksandr Kubrakov a declarat joi că 91 de nave au exportat 3,3 milioane de tone de produse agricole şi de metal de când coridorul a început să funcţioneze în august.

Asociaţia de afaceri agricole UCAB a declarat luna aceasta că exporturile agricole de cereale ucrainene au crescut cu 15%, ajungând la 4,8 milioane de tone metrice în octombrie, datorită noului coridor.

Guvernul ucrainean se aşteaptă la o recoltă de cereale şi seminţe oleaginoase de 79 de milioane de tone în 2023, cu un excedent exportabil în 2023/24 de aproximativ 50 de milioane de tone.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici