Ucraina suspendă coridorul cerealelor de la Marea Neagră

Ucraina a suspendat folosirea noului său coridor de export de cereale din Marea Neagră din cauza unei posibile ameninţări din partea avioanelor de război ruseşti, au declarat joi compania de consultanţă Barva Invest, cu sediul la Kiev, şi o firmă de securitate britanică.

3583 afișări
Imaginea articolului Ucraina suspendă coridorul cerealelor de la Marea Neagră

Ucraina suspendă coridorul cerealelor de la Marea Neagră

Ucraina a folosit coridorul pentru a încerca să îşi revigoreze exporturile maritime fără acordul Rusiei, sfidând ameninţările Moscovei, conform Reuters.

„Dorim să vă informăm cu privire la o suspendare temporară a traficului naval către şi dinspre (porturile). Interdicţia actuală este în vigoare pe 26 octombrie, dar este posibil ca aceasta să fie prelungită", a precizat firma de consultanţă pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Oficialii ucraineni au refuzat să comenteze pe această temă.

Contractele futures pentru grâu de la Chicago, un preţ de referinţă la nivel mondial, au crescut în urma acestei informaţii.

Barva Invest, specializată în sectorul agricol ucrainean, a declarat că o suspendare de facto a fost deja în vigoare timp de două zile, la cererea armatei de la Kiev, care a invocat o ameninţare din cauza creşterii activităţii aviaţiei ruseşti în zonă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că a ordonat avioanelor de război ruseşti cu rachete Kinjal să patruleze în zona Mării Negre.

Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat că Autoritatea ucraineană pentru porturi maritime a emis un comunicat miercuri seara târziu, menţionând că "nu va exista nicio mişcare a navelor de-a lungul coridorului pentru intrare şi ieşire pe 26 octombrie 2023".

Suspendarea a fost provocată de operaţiunile Forţelor Aeriene Ruse în regiune, a precizat aceasta.

"La 25 octombrie, Ambrey şi-a informat clienţii că Forţele Aeriene Ruse au aruncat cel puţin patru obiecte, probabil mine acustice şi/sau magnetice marine, în zona de tranzit a coridorului ucrainean de cereale, în apropiere de Insula Şerpilor, Ucraina", a spus acesta.

Ucraina lansase în august un "coridor umanitar" pentru navele cu destinaţia pieţele africane şi asiatice, pentru a încerca să ocolească o blocadă în Marea Neagră, după ce Rusia a renunţat la un acord care garanta exporturile maritime ale Kievului în timpul războiului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici