Războiul din Ucraina, ziua 366. Ucraina trăieşte după un an de la invazie / Zelenski: "Pe 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere. Nu un steag alb, ci cel albastru şi galben. Nu fuga, ci înfruntarea. Rezistând şi luptând"/ Planul de pace al Chinei: cele 12 puncte înaintate de Beijing / NATO nu crede în asiatici

  • Războiul din Ucraina, care a început în urmă cu un an, a ucis mii de oameni, a forţat milioane de oameni să îşi părăsească locuinţele, a redus oraşe întregi la ruine şi a alimentat temerile că această confruntare ar putea deveni un conflict deschis între Rusia şi NATO.
  • Atât Rusia, cât şi Ucraina au suferit pierderi militare semnificative, deşi niciuna dintre părţi nu publică cifrele.
  • Prima doamnă a Ucrainei: „Suntem toţi epuizaţi, dar credem în victorie”
  • China a publicat un document cu o poziţie privind soluţionarea politică a crizei din Ucraina. Printre cerinţele Chinei găsim şi referiri la extinderea NATO şi sanţiunile impuse de Occident Rusiei, probleme invocate şi de Putin în controversatul său discurs de marţi.
  • A fost votată o rezoluţie la ONU pentru oprirea războiului şi retragerea trupelor ruse din Ucraina
  • Washingtonul discută posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă din a patra sau a cincea generaţie
  • Suedia ia în considerare trimiterea de tancuri Leopard către Ucraina
8880 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 366. Ucraina trăieşte după un an de la invazie / Zelenski: "Pe 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere. Nu un steag alb, ci cel albastru şi galben. Nu fuga, ci înfruntarea. Rezistând şi luptând"/ Planul de pace al Chinei: cele 12 puncte înaintate de Beijing / NATO nu crede în asiatici

Ucraina trăieşte după un an de la invazie. Planul de pace al Chinei: cele 12 puncte înaintate de Beijing / Urmele războiului lansat de Rusia: Sute de mii de morţi, oraşe în ruină şi milioane nevoiţi să îşi părăsească casele

UPDATE 22:00 Zelenski spune că intenţionează să se întâlnească cu Xi Jinping

Zelenski spune că plănuieşte să se întâlnească cu preşedintele Chinei, dar nu a precizat când ar putea avea loc o astfel de întâlnire.

"Intenţionez să mă întâlnesc cu Xi Jinping şi cred că acest lucru va fi benefic pentru ţările noastre şi pentru securitatea în lume", a declarat el la o conferinţă de presă la Kiev.

Zelenski a reiterat anterior că nu va purta discuţii cu Putin.

UPDATE 20:55 Banca Mondială anunţă o finanţare suplimentară de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

Banca Mondială a anunţat o finanţare suplimentară de 2,5 miliarde de dolari sub formă de granturi pentru Ucraina, pentru a sprijini bugetul ţării şi pentru a menţine serviciile esenţiale.

Fondurile vor fi destinate sprijinirii sectoarelor cheie ale Ucrainei, inclusiv asistenţa medicală, şcolile, plata pensiilor, plăţile pentru persoanele strămutate în interiorul ţării, programele de asistenţă socială şi salariile angajaţilor care furnizează servicii guvernamentale de bază, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

UPDATE 20:30 Grupul G7 reafirmă susţinerea pentru Ucraina

Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a reafirmat, vineri, susţinerea fermă pentru Ucraina cât va fi necesar şi a cerut Rusiei să îşi retragă imediat trupele de pe teritoriul ucrainean, subliniind menţinerea angajamentelor pentru diplomaţie.

"La exact un an de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, noi, liderii Grupului G7 ne-am întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski pentru a reafirma susţinerea neclintită pentru Ucraina cât timp va fi necesar. (...) Condamnăm războiul ilegal, nejustificat şi neprovocat al Rusiei (...)", anunţă Grupul G7, la finalul unui summit desfăşurat prin videoconferinţă, conform unei Declaraţii publicate pe site-ul Consiliului European.

UPDATE 19:00 Zelenski este încrezător în victorie, dacă va primi la timp armament din Occident

"Sunt convins că va fi o victorie. Victoria este inevitabilă, prin condiţia ca partenerii occidentali să se ţină de cuvânt şi să respecte termenele" în privinţa asistenţei militare promise, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde.

"Eu vreau cu adevărat victoria anul acesta. Avem tot ce ne trebuie, motivaţie, certitudine, prieteni, diplomaţie", a afirmat Volodimir Zelenski.

La începutul conferinţei de presă organizate la un an de când Rusia a lansat invazia militară în Ucraina, Zelenski a cerut păstrarea unui moment de reculegere.

UPDATE 18:30 Orban cere negocieri pentru un armistiţiu în Ucraina

"Nu suntem naivi. Ştim că perspectivele unui acord de pace acceptabil de cele două părţi sunt slabe", afirmă Viktor Orban în mesajul transmis la marcarea unui an de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina.

"Dar prima etapă ar fi, categoric, negocierea unui acord de încetare a focului. Este singura modalitate de a salva vieţi", a transmis Viktor Orban, citat de cotidianul Le Monde.

UPDATE 17:30 Ucraina respinge planul de pace al Chinei, vrea revenirea la frontierele din 1991

Administraţia Volodimir Zelenski a respins, vineri, planul de pace elaborat de China, condiţionând orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991.

UPDATE 17:00 Zelenski se va alătura liderilor G7 pentru a discuta despre sancţiunile împotriva Rusiei

Volodimir Zelenski urmează să participe la un summit online cu liderii Grupului celor şapte democraţii bogate (G7), de la care se aşteaptă să promită mai mult sprijin pentru Ucraina şi să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei.

UPDATE 16:00 Suedia va trimite până la 10 tancuri Leopard şi sisteme antiaeriene în Ucraina, au declarat astăzi premierul Ulf Kristersson şi ministrul apărării, Pål Jonson.

UPDATE 15:00 Moscova avertizează că acţiunile împotriva trupelor sale din Moldova ar fi un atac direct la adresa Rusiei

Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat că orice acţiuni care ameninţă trupele sale din regiunea separatistă moldovenească Transnistria vor fi considerate un atac direct la adresa Rusiei şi vor declanşa un "răspuns adecvat".

UPDATE 14:40 - Polonia: au sosit primele tancuri Leopard 2

Primul lot de tancuri Leopard 2, de fabricaţie germană, furnizate de Polonia, a sosit în Ucraina, informează ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, în timpul unei reuniuni a Consiliului Naţional de Apărare. „Prim-ministrul nu poate fi aici, a mers la Kiev să aducă tancurile Leopard, care sunt primul lot livrat Ucrainei”, a confirmat preşedintele polonez Andrzej Duda, în discursul său de deschidere la întâlnirea de la Varşovia. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a sosit astăzi în capitala Ucrainei pentru a-şi exprima sprijinul pentru ţară, după cum a scris purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varşovia, Piotr Muller, pe Twitter.

UPDATE 14:10 - Lavrov: Consilierii lui Putin Ivan cel Groaznic şi Petru cel Mare

Vladimir Putin „are trei consilieri: Ivan cel Groaznic. Petru cel Mare şi Ecaterina cea Mare”, a spus ministrul rus de externe Serghei Lavrov după anunţul invaziei ruse a Ucrainei în urmă cu un an, potrivit unei reconstrucţii publicate de Financial Times (FT). Ziarul relatează că Putin a plănuit invazia după consultări cu un cerc foarte restrâns de oameni, iar Lavrov nu ştia de asta şi a fost luat prin surprindere când Putin i-a anunţat decizia cu puţin timp înainte de invazie, printr-un apel telefonic la 1 noaptea, pe 24 februarie 2022.

După anunţul lui Putin la televiziune a avut loc o întâlnire a oligarhilor la Kremlin şi, potrivit FT, în timp ce aşteptau, unul dintre ei l-a văzut pe Lavrov ieşind dintr-o altă întâlnire şi l-a întrebat cum ar fi putut să plănuiască Putin o invazie de această amploare într-un cerc atât de restrâns. În acel moment, Lavrov a răspuns, potrivit ziarului, că Putin are trei consilieri, şi anume Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare şi Ecaterina cea Mare.

UPDATE 14:00 - Zelenski: Uniţi putem pune capăt războiului anul acesta

Ucraina, cu sprijinul aliaţilor, ar putea avea şansa „să pună capăt agresiunii ruse din acest an”, a declarat preşedintele ucrainean în discursul său cu un mesaj video la evenimentul de la palatul prezidenţial din Berlin. El a reiterat necesitatea sprijinirii în continuare a Kievului, pentru că în acest fel nimeni „nu va îndrăzni să atace din nou, dacă ştie că lumea liberă este suficient de hotărâtă să apere libertatea. Astfel, nu va mai fi 24 februarie”.

UPDATE 13:00 - Maia Sandu, mesaj plin de speranţă, la un an de război: Ucraina va învinge. Pacea va învinge. Moldova va trăi în pace

UPDATE 12:45 - Michel: Astăzi este o aniversare întunecată

„Astăzi este o aniversare întunecată. Pentru Ucraina. Pentru Europa. Şi pentru lume. Timp de un an Rusia a purtat război Ucrainei. Şi timp de un an Ucraina a luptat cu curaj. O Ucraina liberă şi independentă este o Europă liberă şi independentă. Ucraina va prevala”, a declarat preşedintele Consiliului UE, Charles Michel, într-un mesaj de 24 februarie.

UPDATE 12:40 - Berlin: Alături de Kiev

„Suntem alături de Ucraina în solidaritate”. Aşa a declarat preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în castelul Bellevue din Berlin, cu ocazia aniversării agresiunii ruse din Ucraina. „Germania este astăzi şi din punct de vedere militar cel mai mare susţinător al Ucrainei de pe continent. Şi în faţa fiecărei controverse posibile şi a tonurilor uneori puternice din dezbatere sunt sigur că vom fi în continuare. Se poate avea încredere în Germania", a adăugat el. 

UPDATE 12:30 - Apelul G7: nimeni să nu sprijine Moscova militar

G7 va lansa astăzi un apel către toate ţările pentru a se asigura că nimeni nu acordă sprijin militar Rusiei în războiul din Ucraina. Acest lucru a fost anticipat de premierul japonez Fumio Kishida, actualul preşedinte al celor 7 Mari, care participă astăzi la o întâlnire virtuală cu ocazia aniversării invaziei ruse. La întâlnire va participa şi preşedintele Zelenski.

UPDATE 12:20 - Stoltenberg (NATO): China nu este credibilă, nu a condamnat invazia Ucrainei

NATO respinge planul de puncte prezentat de China pentru a încerca să pună capăt ostilităţilor din Ucraina. Beijingul, a declarat secretarul general al Alianţei Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la Tallinn, „a prezentat câteva puncte”, dar „China nu are prea multă credibilitate, pentru că nu a reuşit să condamne invazia ilegală a Ucrainei şi de asemenea a semnat, cu câteva zile înainte de invazie, un acord între preşedintele Xi Jinping şi preşedintele Vladimir Putin privind o „alianţă nelimitată” între China şi Rusia.

UPDATE 12:10 SUA au anunţat un nou pachet de ajutor militar de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina

Statele Unite au anunţat un nou pachet militar de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va include muniţii şi drone HIMARS. De această dată, echipamentele nu vor fi transferate din depozite, ci vor fi comandate de la producători, a spus Pentagonul.

Noile sancţiuni americane vizează băncile ruseşti, industria militară şi accesul la semiconductori.

UPDATE 12:00 - Ministrul Apărării al Ucrainei: contraofensiva Forţelor Armate ale Ucrainei va exista

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că forţele ucrainene intră într-o nouă perioadă de război cu sarcina de a învinge agresiunea rusă şi de a expulza trupele ruse de pe teritoriul lor.

"Va avea loc o contraofensivă. Facem toate eforturile pentru a o pregăti şi asigura", a spus Reznikov.

UPDATE 11:50 - Zelenski este deschis la discuţii cu China, după ce ţara asiatică a lansat un plan  de pace

UPDATE 11:40 - Salvaţi Copiii: 438 de copii ucişi de la începutul războiului

De la începutul „operaţiunii speciale” a Moscovei, 438 de copii au murit în Ucraina, susţine organizaţia Salvaţi Copiii.

UPDATE 11:30 - Mesajul lui Iohannis, Mesajul lui Ciucă, Mesajul Parlamentului României

UPDATE 11:30 - Medvedev: Vom câştiga în Ucraina

„Victoria va fi obţinută de Rusia în Ucraina” şi „ne vom lua înapoi teritoriile”. Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev scrie pe Telegram, adăugând că Moscova „va înlătura pe cât posibil ameninţările la adresa ţării, chiar dacă este vorba de graniţele Poloniei”. Ulterior vor trebui să existe „acorduri fundamentale privind graniţele reale sau un nou pact Helsinki care să garanteze securitatea în Europa” cu Occidentul.

UPDATE 11:20 - Von der Leyen, mesaj pentru Ucraina: Suntem cu tine atât timp cât este necesar

„Un an de agresiune rusă brutală. Un an de eroică rezistenţă ucraineană. Un an de solidaritate europeană. Există un viitor al unităţii în faţa noastră.” Preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a scris pe Twitter. Adresându-se ucrainenilor, a spus că „lupţi pentru libertate, pentru democraţie şi pentru locul tău în Uniunea Europeană. Suntem alături de voi, atâta timp cât este necesar.”

„Cu un an în urmă, povestea încetase. Rusia a invadat brutal Ucraina. 365 de zile de inumanitate de neconceput. Dar Ucraina este puternică. Europa este alături de Ucraina pentru a câştiga şi a reconstrui. Coşmarul trebuie să se termine”, a declarat de Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, într-un videoclip cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak va păstra un minut de reculegere în Downing Street, la ora locală 11:00, pentru a comemora un an de la invazia rusă a Ucrainei. Presa britanică scrie că Sunak, în cadrul unei întâlniri G7, va cere şi el alocarea mai multor arme Ucrainei.

UPDATE 11:05 - Secretarul general al NATO a declarat că l-a invitat pe Zelenski la un summit al Alianţei NATO, în luna iulie

UPDATE 11:10 - Ceremonii la Kiev

UPDATE 11:00 - SUA: Gata pentru negocieri cu Moscova pentru New Start începând de mâine

SUA sunt gata să reia „mâine” negocierile cu Rusia privind aplicarea tratatului New Start pentru limitarea armelor nucleare, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat suspendarea, dar nu abandonul. Subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, a spus acest lucru într-un interviu pentru Tass. „Suntem pregătiţi să o facem de mâine, dacă Federaţia Rusă este pregătită şi suntem, de asemenea, gata să permitem inspecţii”, a adăugat Nuland.

UPDATE 10:00 - Mărturii de spre război

UPDATE 09:20 - Prigojin: Wagner are controlul satului Berkhovka

Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, a declarat că a preluat controlul asupra satului Berkhovka, în ceea ce ruşii numesc Republica Populară Doneţk (RPD), lângă Bakmut. „Unităţile PMC Wagner deţin controlul deplin asupra lui Berkhovka”, a spus Prigojin.

UPDATE 09:00 - Forţele armate de la Kiev au respins 100 de atacuri într-o singură zi

Forţele armate de la Kiev au respins 100 de atacuri într-o singură zi, a raportat Statul Major al forţelor armate ucrainene, citat de Ukrainska Pravda, adăugând că atacurile au avut loc în cinci direcţii. „De un an, Federaţia Rusă continuă să efectueze o agresiune armată pe scară largă împotriva Ucrainei. Eforturile principale sunt acum concentrate pe operaţiunile ofensive în direcţiile Kupiansky, Limanski, Bakhmuţki, Avdeevsky şi Miner. Ieri, apărătorii noştri au respins circa 100 de atacuri inamice în direcţiile indicate”.

UPDATE 08:40 - Der Spiegel: drone kamikaze chinezeşti către Rusia

Dronele kamikaze iraniene Shaheed 136, pe care armata rusă le-a desfăşurat cu sutele în atacuri asupra clădirilor rezidenţiale, centralelor electrice şi centralelor de termoficare din Ucraina, ar putea fi susţinute de alte drone, de provenienţă chinezească. Compania chineză intenţionează să furnizeze Rusiei componente şi know-how, astfel încât să poată produce în mod independent aproximativ 100 de drone pe lună. China pare să fi avut deja planuri anul trecut de a oferi armatei ruse un sprijin mult mai substanţial decât se ştia.

Potrivit informaţiilor obţinute de publicaţia germană Der Spiegel, companiile controlate de Armata Populară de Eliberare plănuiau să furnizeze componente pentru avioanele SU-27 şi alte modele. În plus, deja se făceau planuri de falsificare a documentelor de transport pentru a face piesele aeronavelor militare să semene cu componente ale aviaţiei civile. Guvernul de la Berlin are, de asemenea, informaţii care sugerează că ţra asiatică livrează clienţilor ruşi drone disponibile comercial, care pot fi folosite în scopuri de recunoaştere.

Potrivit informaţiilor adunate, dronele sunt livrate forţelor ruse de către companiile de import-export controlate de China, prin intermediul Emiratelor Arabe Unite.

UPDATE 08:20 Mesajul lui Zelenski de 24 februarie

UPDATE 07:30 Sunak va îndemna G7 să-şi intensifice armele la Kiev

Marea Britanie va păstra un minut de reculegere la ora 11:00, pentru a marca prima aniversare a conflictului. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak se va alătura personalului militar pentru un moment naţional de reflecţie la biroul său din Downing Street, a anunţat guvernul britanic într-un comunicat. În comentariile sale adresate aliaţilor G7, Sunak este de aşteptat să adauge că săptămânile următoare vor fi dificile pentru Ucraina, dar şi pentru Rusia. „Ei exagerează încă o dată, aşa că este timpul să sprijinim planul Ucrainei de a se rearma, regrupa şi merge mai departe”, a spus el. După SUA, Marea Britanie a fost cel mai mare donator de ajutor militar pentru Ucraina şi primul care a promis tancuri grele la Kiev, dar a rezistat până acum să trimită avioane de luptă.

UPDATE 07:10 Boris Johson, în cursa pentru şefia NATO

UPDATE 07:00 Zelenski, mulţumit cu rezoluţia ONU

UPDATE 5:29  - Suedia ia în considerare trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina şi anunţă ajutor de aproape 50 de milioane de dolari 

UPDATE  5:02  - SUA ar putea anunţa un ajutor de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina

Se aşteaptă ca Washingtonul să anunţe încă 2 miliarde de dolari în fonduri ale Iniţiativei de Asistenţă pentru Securitate a Ucrainei (USAI) pe 24 februarie, aniversarea unui an de la războiul pe scară largă al Rusiei, a informat CNN, citând un oficial american.
 

PLANUL DE PACE AL CHINEI. Cele 12 cerinţe înaintate de Beijing pentru soluţionarea crizei din Ucraina: de la oprirea extinderii NATO la ridicarea sancţiunilor

China a publicat un document cu o poziţie privind soluţionarea politică a crizei din Ucraina. Printre cerinţele Chinei găsim şi referiri la extinderea NATO şi sanţiunile impuse de Occident Rusiei, probleme invocate şi de Putin în controversatul său discurs de marţi. Planul Chinei vine şi pe fondul numeroaselor rapoarte privind potenţiale livrări de arme ale Chinei către Rusia. Oficialii americani au anunţat recent că dezbat desecretizare unor documente ce demostrează acest lucru.

UPDATE 03:00 -Washingtonul discută posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă din a patra sau a cincea generaţie, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland, într-un interviu pentru The Washington Post

UPDATE 02:15 Sunak va îndemna G7 să furnizeze arme cu rază mai lungă de acţiune Ucrainei

Este de aşteptat ca premierul britanic Rishi Sunak să îi îndemne pe partenerii din G7 să furnizeze arme cu rază mai lungă de acţiune Ucrainei şi să accelereze furnizarea de ajutor militar, potrivit unui comunicat de presă difuzat joi de Downing Street.

În cadrul reuniunii virtuale a G7 de vineri, se aşteaptă, de asemenea, ca Sunak să îşi reitereze oferta de sprijin britanic pentru naţiunile care sunt în măsură să furnizeze avioane de luptă Ucrainei "pentru a ajuta în conflictul imediat". Acest lucru vine în contextul în care Marea Britanie se pregăteşte să furnizeze arme cu rază mai lungă de acţiune Kievului.

"Pentru ca Ucraina să câştige acest război - şi să accelereze acea zi - trebuie să obţină un avantaj decisiv pe câmpul de luptă. De asta va fi nevoie pentru a schimba mentalitatea lui Putin. Aceasta trebuie să fie prioritatea noastră acum. În loc de o abordare progresivă, trebuie să ne mişcăm mai repede în ceea ce priveşte artileria, blindatele şi apărarea aeriană", potrivit comunicatului.

UPDATE 02:00 - Lloyd Austin, şeful Pentagonului, spune că războiul se va încheia, cel mai probabil, prin negocieri

Secretarul Apărării din SUA a acordt un interviu la CNN, în care declară că livrarea capabilităţilor militare de către SUA pentru Ucraina vor schimba cursul războiului.

Secretarul adaugă că războiul se va sfârşi, cel mai probabil, prin negocieri.  

UPDATE 01:30 - Guvernul australian a anunţat că va trimite mai multe drone Ucrainei

De asemenea, cu ocazia aniversării invaziei, a impus noi sancţiuni financiare specifice împotriva a 90 de oligarhi şi 40 de entităţi din Rusia, scrie Reuters.  

UPDATE 01:00  - Olaf Scholz a transmis că va continua să caute dialogul cu Vladimir Putin cu privire la situaţia din Ucraina

„În primul rând, trebuie să vină un moment care să deschidă perspectiva păcii”, a spus cancelarul german la postul de televiziune ZDF. „Acesta este unul dintre motivele pentru care, de exemplu, voi vorbi cu preşedintele rus Vladimir Putin din nou şi din nou - cel mai recent în decembrie, dar la un moment dat în viitorul apropiat - pentru a-l convinge că lucrurile nu sunt aşa cum ar trebui", a subliniat Scholz.

Cancelarul adaugă: "De asemenea, ar trebui să sperăm că „într-o zi va veni momentul în care negocierile oneste vor deveni cu adevărat posibile, ceea ce va duce la rezultate acceptabile, corecte pentru ucraineni”.

 

NEWS ALERT - Der Spiegel: Rusia ar urma să primescă drone din China / SUA şi UE au avertizat Beijingul că orice astfel de demers ar avea consecinţe grave

 

UPDATE 01:00 - Prima doamnă a Ucrainei: „Suntem toţi epuizaţi, dar credem în victorie” 

Chiar şi la un an de la începutul războiului de agresiunepe 24 februarie, soţia preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy este încă încrezătoare în victorie.

"Credem în victorie. Vrem pace şi ne vom lupta pentru ea", spune Olena Zelenska la ZDF.

"Toţi suntem epuizaţi, ne epuizăm, dar nu putem şi nu trebuie să stăm pe loc. Luptăm pentru viaţa noastră, pentru viaţa ţării noastre". 

Zelenska mulţumeşte pentru sprijinul din străinătate, mai ales Statelor Unite. Vizita preşedintelui american Joe Biden de acum câteva zile a fost deosebit de importantă. „Pentru ca preşedintele Statelor Unite să vină într-o ţară în care se poartă război este un moment istoric fără un precedent”.

Între timp, premierul britanic Rishi Sunak intenţionează să le ceară colegilor săi din Grupul celor Şapte să ajute Ucraina să spargă frontul intern rusesc.  

 

UPDATE 00:00 - Un an de război 

La aniversarea invaziei ruse a Ucrainei, preşedintele Zelenskyi respinge categoric un compromis cu şeful Kremlinului Putin. Din punctul său de vedere, nici măcar un dialog cu Putin nu este posibil pentru că pur şi simplu nu există încredere, spune Zelensky într-un interviu BBC.

„Uite, putem cădea de acord asupra a ceva şi a doua zi va trimite după trupe”, a spus Zelensky. Nu se poate „încheia înţelegeri cu cei care nu sunt pregătiţi să le păstreze”. Scopul Ucrainei este să recâştige toate zonele ocupate de Rusia, a afirmat Zelensky.

În Europa, câteva monumente şi clădiri publice au fost luminate cu culorile drapelului ucrainean, printre care şi Turnul Eiffel din Paris, dar şi clădiri din America de Nord, precum Empire State Building.    

 

Ştirea iniţială - A fost votată o rezoluţie la ONU pentru oprirea războiului şi retragerea trupelor ruse din Ucraina

Au votat împotrivă doar şapte state, Rusia şi aliaţii ei Belarus, Coreea de Nord, Eritrea, Mali, Nicaragua şi Siria. 

China, Iran şi India s-au abţinut, fiind 32 de abţineri în total. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici