Ucraina vrea să primească 24 de avioane de luptă de la aliaţii occidentali

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, a declarat că ţara îşi propune să obţină 24 de avioane de luptă de la aliaţii săi occidentali, în cadrul primului pachet militar de acest tip.

1016 afișări
Imaginea articolului Ucraina vrea să primească 24 de avioane de luptă de la aliaţii occidentali

Prioritatea Ucrainei este să achiziţioneze avioane de luptă americane F-16, însă sunt luate în considerare şi avioanele de vânătoare franceze Rafale şi suedeze Gripen, a declarat Iurii Ihnat într-un interviu pentru El Pais, publicat sâmbătă, 28 ianuarie.

Ucraina nu se va putea baza pe aceste avioane pe câmpul de luptă pe termen scurt. Pe lângă negocierile politice complicate pentru obţinerea avioanelor de luptă, va fi nevoie de cel puţin şase luni pentru a antrena piloţii şi echipele de sprijin la sol, a explicat purtătorul de cuvânt, conform The Kyiv Independent.

Ihnat a declarat anterior că avioanele de vânătoare F-16 fabricate în SUA ar putea fi cea mai bună opţiune pentru Forţele Aeriene ale Ucrainei. Până în prezent, SUA au refuzat să furnizeze avioane de luptă F-16 Ucrainei sau să autorizeze reexportul acestora.

Discuţia privind furnizarea de avioane de luptă Ucrainei a reînceput după ce SUA şi ţările europene au decis să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă.

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut partenerilor să ofere Ucrainei rachete cu rază de acţiune mai lungă şi avioane de luptă F-16 în timpul discursului său la reuniunea de la baza Ramstein din Germania.

Guvernul olandez a declarat că va analiza posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, în timp ce pentru Germania, trimiterea de avioane de luptă în Ucraina este "exclusă".

Germania nu operează avioane F-16, dar cancelarul Olaf Scholz a declarat că avioanele de vânătoare, în general, sunt scoase din discuţie.

"Nu vor exista livrări de avioane de vânătoare către Ucraina. Acest lucru a fost spus foarte clar, inclusiv de către preşedintele SUA", a declarat Scholz în faţa parlamentului german la 25 ianuarie, citat de CNN.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici