UE a deschis negocierile de aderare cu Serbia

Negocierile de aderare ale Serbiei la Uniunea Europeană au fost deschise în mod oficial marţi, la Bruxelles, lansându-se astfel un lung proces care se concentrează asupra problemei-cheie a recunoaşterii Kosovo.

1477 afișări
Imaginea articolului UE a deschis negocierile de aderare cu Serbia

UE a deschis negocierile de aderare cu Serbia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este o zi istorică pe calea către UE. Felicitări" Serbiei, a declarat comisarul însărcinat cu Extinderea Stefan Füle, la începutul reuniunii.

Delegaţia sârbă este condusă de către premierul Iviţa Dacici, care a declarat înaintea reuniunii că speră ca negocierile să fie "rapide şi de bună calitate".

Serbia speră să devină al 29-lea membru al UE la orizontul lui 2020, urmând Croaţia vecină, care a aderat la 1 iulie 2013. Însă unii experţi apreciază că negocierile vor dura mai mult, şi anume aproximativ zece ani.

"Cetăţenii sârbi au aspiraţii europene puternice, iar noi vom continua să susţinem Serbia pentru ca să înregistreze progrese, pas cu pas, pe calea europeană", a declarat preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, la finalul unei întâlniri cu Dacici, marţi dimineaţa.

Serbia a obţinut statutul oficial de candidat în martie 2012, însă Bruxelles-ul a anunţat deschiderea negocierilor abia un an mai târziu, după ce Serbia a ajuns, în aprilie 2013, la un acord considerat "istoric" asupra normalizării relaţiilor sale cu Kosovo.

Serbia refuză în continuare să recunoască independenţa proclamată în 2008 de către majoritatea albaneză din Kosovo, fosta sa provincie sudică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici