UE cere Serbiei să asigure protecţia ambasadelor străine

Oficiali ai Uniunii Europene au cerut vineri Serbiei să facă tot posibilul pentru a proteja ambasadele străine, atacate în cursul protestelor faţă de independenţa Kosovo, şi a sugerat că o continuare a violenţelor ar putea afecta eforturile privind îmbunătăţirea relaţiilor dintre Belgrad şi blocul comunitar.

1 afișare
Imaginea articolului UE cere Serbiei să asigure protecţia ambasadelor străine

UE cere Serbiei să asigure protecţia ambasadelor străine

"Ambasadele trebuie protejate şi aceasta este obligaţia ţării", a declarat Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, în urma atacului împotriva ambasadei SUA din Belgrad, de joi.

"Lucrurile trebuie să se liniştească înainte să putem recupera climatul care ar permite ca orice contact să progreseze spre ASA (Acordul de Stabilizare şi Asociere)", a adăugat el la sosirea în Slovenia pentru o reuniune europeană, referindu-se la un acord preliminar privind relaţiile cu UE.

Pactul a fost iniţiat anul trecut, însă UE a precizat că nu îl va semna până ce Belgradul nu cooperează deplin cu Tribunalul ONU pentru crime de război din fosta Iugoslavie. UE era pregătită să semneze un acord comercial interimar, însă premierul naţionalist al Serbiei, Voislav Koştuniţa, a blocat iniţiativa luna aceasta.

Protestatarii sârbi nemulţumiţi de independenţa Kosovo au atacat ambasada SUA din Belgrad joi şi au incendiat-o, determinând moartea unui manifestant. Germania şi Marea Britanie au precizat de asemenea că misiunile lor au fost vandalizate.

Solana a lăudat declaraţia preşedintelui proeuropean Boris Tadici, care a încercat să liniştească situaţia, dar a apreciat că răspunsul general al autorităţilor a fost insuficient.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici