UE şi Consiliul Europei: Pedeapsa cu moartea este "inumană şi inutilă"

Pedeapsa cu moartea este "inumană şi inutilă", au declarat miercuri Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton şi secretarul general al Consiliului Europei (CoE) Thorbjorn Jagland, cu ocazia Zilei mondiale împotriva pedepsei capitale.

217 afișări
Imaginea articolului UE şi Consiliul Europei: Pedeapsa cu moartea este "inumană şi inutilă"

UE şi Consiliul Europei: Pedeapsa cu moartea este "inumană şi inutilă" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Experienţa a arătat că aceasta nu are un efect disuasiv. Nu există sistem juridic infailibil, iar orice eroare judiciară ar putea să antreneze pierderea tragică a unei vieţi nevinovate", au subliniat cei doi într-un comunicat comun.

Lady Ashton şi Jagland şi-au exprimat satisfacţia faţă de faptul că, în ultimii 15 ani, în Europa nu a avut loc nicio execuţie.

Belarusul este singura ţară europeană care continuă să recurgă la execuţii. UE şi CoE au cerut autorităţilor de la Minsk să introducă un moratoriu asupra aplicării pedepsei capitale, în vederea abolirii acesteia.

"Ne felicităm în legătură cu tendinţa de abolire constatată la nivel mondial şi notăm că tot mai puţine ţări recurg la pedeapsa capitală. Totuşi, suntem preocupaţi de o creştere puternică a (numărului) execuţiilor în ultimele 12 luni într-un anumit număr de ţări, care aplică în continuare pedeapsa cu moartea", adaugă Ashton şi Jagland, fără să citeze numele acestor ţări.

"Uniunea Europeană şi Consiliul Europei cer insistent tuturor ţărilor care se află în acest caz să decreteze imediat un moratoriu asupra execuţiilor, un prim pas către abolire", îndeamnă cei doi oficiali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici