UE va examina implicaţiile votului elveţienilor asupra tuturor relaţiilor cu Berna

Comisia Europeană şi-a exprimat "regretul", duminică, faţă de votul elveţienilor în favoarea introducerii unor cote în privinţa imigraţiei, într-un comunicat.

1173 afișări
Imaginea articolului UE va examina implicaţiile votului elveţienilor asupra tuturor relaţiilor cu Berna

UE va examina implicaţiile votului elveţienilor asupra tuturor relaţiilor cu Berna (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comisia Europeană regretă că iniţiativa pentru introducerea cotelor privind imigraţia a trecut prin acest vot. Aceasta contravine principiului libertăţii de circulaţie a persoanelor între UE şi Elveţia", scrie Comisia.

"Uniunea va examina implicaţiile acestei iniţiative asupra tuturor relaţiilor dintre UE şi Elveţia. În acest context, poziţia Consiliului federal privind rezultatul va fi luată în considerare", conchide comunicatul.

Elveţienii au aprobat cu 50,3 la sută o limitare a imigraţiei, mai ales europeană, la referendumul de duminică.

Guvernul elveţian a anunţat imediat că va pune capăt "rapid" textului, care prevede limitarea imigraţiei prin plafoane şi contingente.

"Acordul privind libera circulaţie a persoanelor cu UE va fi pus în discuţie", a declarat la rândul său Didier Burkhalter, ministrul elveţian de Externe şi preşedintele actual al Confederaţiei elveţiene.

Acest acord, semnat în 1999 şi pus în aplicare în 2002, s-a tradus printr-o imigraţie masivă a europenilor în Elveţia.

Dar punerea lui în discuţie s-ar putea să se extindă şi la numeroase alte acorduri semnate între Elveţia şi UE, privind agricultura şi transporturile sau cercetarea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici