UE va susţine ţările Europei de Est în cazul în care va fi necesar

Uniunea Europeană va susţine, de la caz la caz, ţările Europei de Est care se vor confrunta cu probleme financiare grave, dar exclude aplicarea unui plan global în acest sens, a declarat, duminică, premierul ceh, Mirek Topolanek.

40 afișări
Imaginea articolului UE va susţine ţările Europei de Est în cazul în care va fi necesar

UE va susţine ţările Europei de Est în cazul în care va fi necesar (Imagine: Mediafax Foto)

"Este clar că Uniunea Europeană nu va lăsa pe nimeni pe marginea drumului", a spus Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.

În cursul summitului de duminică de la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern din ţările europene au spus "că toate ţările membre vor primi asistenţa necesară, în cazurile adecvate", a adăugat el.

Topolanek a precizat însă că nu a fost acceptată ideea susţinută de Ungaria, referitoare la elaborarea unui plan specific pentru ţările Europei de Est. "Această idee de a diviza Europa între vechile ţări membre şi noile ţări membre, între Est şi Vest (...) este o abordare pe care am respins-o clar", a spus premierul ceh.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat că nici chiar ţările Europei de Est - cu excepţia Ungariei - "nu au dorit" un astfel de plan. "Situaţiile sunt foarte diferite" de la ţară la ţară şi, în consecinţă, "nu există motive de a trata diferenţiat un anume grup de ţări", a spus el.

Mai multe ţări europene se declaraseră deja înaintea reuniunii împotriva elaborării unui plan special pentru susţinerea Europei de Est în contextul crizei economice, propus de premierul ungar.

Citeşte şi:

Mai multe ţări UE se opun unui plan special de susţinere a Europei de Est

Plan de 160-190 de miliarde de euro pentru sectorul financiar din Europa de Est

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici