UE vrea ca statele membre să fie scutite de vize pentru SUA până la sfârşitul lui 2008

Comisia Europeană vrea ca Statele Unite să elimine regimul de vize pentru toate ţările membre ale blocului european, până la sfârşitul lui 2008, a declarat marţi comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini.

8 afișări
Imaginea articolului UE vrea ca statele membre să fie scutite de vize pentru SUA până la sfârşitul lui 2008

UE vrea ca statele membre să fie scutite de vize pentru SUA până la sfârşitul lui 2008 (Imagine: Mediafax Foto)

"Obiectivul nostru comun ar trebui să fie acela de a avea cât mai repede posibil un program de eliminare a vizelor pentru cetăţenii tuturor statelor membre", a explicat comisarul italian în Parlamentul European de la Strasbourg.

Franco Frattini a apreciat că Uniunea Europeană ar putea "obţine un acord politic în cadrul summitului din iunie", dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Acest acord va trebui ulterior aprobat de statele membre şi Parlamentul European. "Dacă vor exista negocieri, bunăvoinţă politică de ambele părţi (...), va fi posibil să extindem programul de eliminare a vizelor înainte de sfârşitul anului", a declarat Frattini.

Comisia Europeană a adoptat marţi o recomandare care cere celor 27 de state să autorizeze deschiderea, în numele Uniunii Europene, a negocierilor cu Washingtonul pe tema condiţiilor care permit cetăţenilor europeni să călătorească fără vize în Statele Unite.

Discuţiile ar putea începe de la reuniunea dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite de joi, din Slovenia.

Politica vizelor cu ţările terţe este de competenţa Uniunii Europene. Cehia a încălcat această politică, acceptând, într-un protocol de acord bilateral, măsuri de securitate suplimentare solicitate de Washington, în schimbul eliminătii vizelor pentru cetăţenii lor care vor să călătorească în Statele Unite.

Estonia şi Letonia intenţionează să facă acelaşi lucru miercuri.

Frattini a precizat marţi că nu vede "vreun motiv pentru a se discuta despre o procedură de sancţionare a Cehiei".

Un număr de 12 ţări membre UE continuă să fie supuse regimului de vize cu Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici