Un calendar cu militari nazişti în locul trupelor sovietice stârneşte scandal în Rusia

Calendarele realizate pentru a sărbători victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste includ în oraşul Perm ilustraţii cu soldaţi nazişti în loc de trupe sovietice, a anunţat joi postul rus de televiziune NTV.

194 afișări
Imaginea articolului Un calendar cu militari nazişti în locul trupelor sovietice stârneşte scandal în Rusia

Un calendar cu militari nazişti în locul trupelor sovietice stârneşte scandal în Rusia (Imagine: www.ntv.ru)

Afişele în cauză au fost plasate în şcolile şi instituţiile administrative din Perm, cu câteva săptămâni înaintea comemorării a 65 de ani de la Victorie, la 9 mai, dată la care Rusia sărbătoreşte sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Este pur şi simplu un sacrilegiu!", a declarat pentru NTV preşedintele asociaţiei veteranilor de război din Perm, Aleksandr Sergheev.

Greşeala este imputată unei edituri locale care a descărcat fotografiile pentru calendar de pe Internet, deşi în patru din cele şase fotografii sunt militari nazişti.

"Suntem tineri, nu am trăit în perioada războiului. Nu se ştia cum arată militarii fascişti", a explicat unul dintre angajaţii editurii din Perm, Svetlana Somova.

Una dintre fotografii este un portret al unui militar al armatei germane, în vreme ce pe o alta este ilustrat un tanc german înconjurat de militari nazişti.

Potrivit NTV, asociaţia veteranilor de război din oraş a aprobat publicarea calendarului, dar oficialul responsabil cu verificarea nu a depistat greşeala din cauza problemelor sale de vedere.

Ziua de 9 mai este cea mai importantă sărbătoare în Rusia şi o sursă de mândrie naţională întrucât Uniunea Sovietică a pierdut 20 de milioane de persoane în acest conflict.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici