Un documentar al ducesei de York prezintă situaţia copiilor din orfelinatele româneşti

Un film-documentar realizat cu camera ascunsă în timpul vizitei ducesei de York şi a fiicelor sale în orfelinate din România şi Turcia, care prezintă situaţia dificilă a copiilor din aceste cămine, a fost difuzat joi seară la postul ITV1.

483 afișări
Imaginea articolului Un documentar al ducesei de York prezintă situaţia copiilor din orfelinatele româneşti

Un documentar al ducesei de York prezintă situaţia copiilor din orfelinatele româneşti (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Documentarul "Duchess and Daughters – Their Secret Mission" (Ducesa şi fiicele - misiunea lor secretă) le prezintă pe ducesa de York, Sarah Ferguson, împreună cu fiicele ei, prinţesele Beatrice şi Eugenie, în vizită în cămine pentru copii cu dizabilităţi din Turcia şi România, relatează The Independent, în ediţia electronică. Documentarul a fost realizat în colaborare cu jurnalistul Chris Rogers.

În România, ducesa a observat că orfelinatele nu arătau la fel de rău ca după căderea regimului lui Ceauşescu, în urmă cu 19 ani. Copii de la orfelinatul Marin Pozan erau legaţi de paturi în unele momente, deoarece, aparent, legea din România permite acest lucru, în cazul în care copilul reprezentă un pericol pentru el sau pentru ceilalţi minori şi cu condiţia unei supravehgeri medicale adecvate.

Totuşi, copiii au jucării şi aparate, camerele sunt zugrăvite proaspăt. Însă problema aici, a remarcat ducesa de York, nu sunt instituţiile, ci mentalitatea, potrivit căreia un handicap este ceva ruşinos, care trebuie ascuns, iar aceasta este greu de schimbat, chiar şi pentru o prinţesă.

La Istanbul, Sarah Ferguson şi Eugenie, fiica cea mică, au vizitat mai multe orfelinate, utilizându-şi propriile nume, dar sperând că nu vor fi recunoscute. Au descoperit aici camere curate, dar foarte aglomerate şi personal insuficient. Mai mult, copii cu diferite grade de handicap mintal erau mult timp lăsaţi nesupreavegheaţi.

Într-un orfelinat ducesa a descoperit câţiva copii legaţi de bănci pentru ca aceştia să nu poată fugi. Un băieţel era ţinut într-o cutie, despre care autorităţile au spus că era special construită pentru el. Un altul, surd şi orb, a fost găsit mâncând fâşii din scutecul lui. Mulţi dintre orfani au reacţionat la vizita ducesei cu un entuziasm disperat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici