Un expert francez susţine că Franţa are interes ca România şi Bulgaria să intre în Schengen

Franţa are interes ca România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen, consideră Catherine Wihtol de Weden, directoarea departamentului de cercetare al CNRS (Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică), specialistă în migraţie, într-un interviu acordat cotidianului L'Express, în ediţia electronică.

16 afișări
Imaginea articolului Un expert francez susţine că Franţa are interes ca România şi Bulgaria să intre în Schengen

Un expert francez susţine că Franţa are interes ca România şi Bulgaria să intre în Schengen (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Opoziţia franco-germană faţă de intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen ilustrează "lipsa unei politici europene comune în privinţa noilor membri şi a solicitanţilor de azil", consideră Catherine Wihtol de Weden. "Acest lucru se explică prin faptul că ţările europene au un trecut şi interese politice şi economice diferite", a continuat ea.

Ea a precizat că cele două ţări au semnat deja acorduri de readmisie pe teritoriu a persoanelor aflate în situaţie ilegală în statele membre UE şi că încearcă să "filtreze imigraţia clandestină". "În plus, aderând la Uniunea Europeană în 2007, cele două ţări şi-au luat angajamentul de a respecta acquis-ul comunitar, care include o serie de drepturi şi obligaţii comune statelor membre, cum ar fi actele referitoare la politica externă şi de securitate comună. Din acest motiv, este legitim ca Sofia şi Bucureştiul să facă parte din spaţiul Schengen", consideră ea.

Catherine Wihtol de Weden afirmă, de asemenea, că "Bulgaria şi România sunt ţări mici, cu o întârziere economică şi dificultăţi în gestionarea fluxurilor de imigranţi, dar intrarea lor în Schengen nu va avea un impact asupra securităţii interne a Franţei", aşa cum a declarat ministrul pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez.

Ea a explicat, de asemenea, că intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen ar fi un beneficiu pentru toate ţările membre UE, care ar avea acces la date informatizate despre imigranţii clandestini şi ar putea astfel proteja mai bine frontierele externe ale Uniunii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici