Un expert politic crede că Xi Jinping va fi răsturnat de la putere

Xi ar putea guverna pe viaţă, dar planul său ar putea deveni o incertitudine pe măsură ce îmbătrâneşte, spun experţii analişti în politica chineză. În curând, el ar putea ajunge să fie escortat de agenţii de securitate aşa cum a păţit fostul preşedinte chinez, Hu Jintao, în vârstă de 79 ani.

8223 afișări
Imaginea articolului Un expert politic crede că Xi Jinping va fi răsturnat de la putere

De ce Xi Jinping nu va conduce China pe viaţă

„China nu este o democraţie şi, aşa cum am văzut pe parcursul procedurilor de la Congresul Partidului, doar opinia unui om contează”, a spus Victor Shih, expert în politica de elită chineză la Universitatea din California, San Diego.

El a precizat că mai multe personalităţi care sunt aliaţi apropiaţi ai lui Xi Jinping au fost numite în funcţii înalte, deşi nu au prea multă experienţă de lucru în guvernul central.

„Aceştia sunt oamenii pe care Xi îi cunoaşte bine, în care are mare încredere şi din această cauză sunt aleşi pentru aceste poziţii la nivel superior”, a spus Shih. „Aşadar, performanţa lor la locul de muncă, indiferent de ceea ce crede mass-media internaţională despre asta, indiferent de ceea ce cred mulţi chinezi, este într-adevăr destul de secundară aici. Încălcând norma celor doi mandate... cred că Xi Jinping se pregăteşte pentru un mandat pe viaţă”, a spus Shih.

El a adăugat că, deşi acest lucru deschide calea pentru dictatura lui Xi în următorii ani, ar putea aduce instabilitate mai târziu, pe măsură ce liderul în vârstă de 69 de ani îmbătrâneşte. „Toţi îmbătrânim, cu toţii îmbătrânim – sentimentul de incertitudine se va dezvolta”, a spus Shih. "De fiecare dată când Xi dispare din vizorul publicului pentru mai mult de o săptămână sau două, „vor fi tot felul de zvonuri”, precum şi instabilitatea pieţei", a adăugat el.

„Acest tip de regulă unică şi (având) întreaga stabilitate şi prosperitate a ţării care depind de o singură persoană, în timp va genera... multă incertitudine”, a spus Shih.

În timpul discursului susţinut de Xi Jinping astăzi la Marea Sală a Poporului din Beijing, el a încercat să picteze o imagine a unei Chine deschise dispuse să colaboreze cu lumea, în contrast puternic cu izolarea tot mai mare a ţării din ultimii ani.

„China nu se poate dezvolta izolată de lume, iar lumea are nevoie de China pentru dezvoltarea sa”, a spus Xi Jinping, adăugând că China şi-a dezvoltat rapid economia şi a atins „stabilitatea socială” datorită deceniilor de eforturi de „reformă şi deschidere”.  

„Uşa Chinei către lume nu va face decât să se lărgească”, a spus el. „Vom rămâne angajaţi să aprofundăm reforma şi deschiderea, să promovăm dezvoltarea de înaltă calitate şi să creăm mai multe oportunităţi pentru lume prin propria noastră dezvoltare”.

China şi-a închis graniţele la începutul anului 2020 pentru a ţine departe virusul şi rămân în mare parte închise astăzi, chiar dacă o mare parte din lume se adaptează să trăiască cu Covid. Reflectând întoarcerea către interior a ţării, Xi însuşi nu a părăsit continentul timp de aproape 900 de zile, până când a făcut o vizită în Hong Kong, o regiune administrativă specială chineză, recent supusă opresiunii regimului de la Beijing. 

De la preluarea mandatului la sfârşitul anului 2012, Xi a avertizat în mod repetat împotriva „infiltrării” valorilor occidentale precum democraţia, libertatea presei şi independenţa judiciară. El a luat măsuri împotriva ONG-urilor străine, a bisericilor, precum şi a manualelor occidentale, toate văzute ca instrumente pentru influenţa străină nejustificată.

Acest lucru a alimentat o componentă în creştere a naţionalismului îngust la minte, care aruncă suspiciuni asupra oricăror legături străine şi vede feminismul, mişcarea LGBTQ şi chiar ecologismul ca pe nişte ciudăţeni ai influenţei occidentale menite să submineze China, transmite CNN

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici