Un fost deţinut descrie formele de tortură la care a fost suspus în închisorile CIA

Un cetăţean din Yemen acuză agenţii americani că l-ar fi supus diverselor forme de tortură în cei trei ani cât s-a aflat în închisorile secrete ale CIA, potrivit unei mărturii date publicităţii vineri de Amnesty International.

31 afișări
Imaginea articolului Un fost deţinut descrie formele de tortură la care a fost suspus în închisorile CIA

Un fost deţinut descrie formele de tortură la care a fost suspus în închisorile CIA (Imagine: Mediafax Foto)

Khaled Abdu Ahmed Saleh al-Maqtari, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat de soldaţii americani la Fallujah, în Irak, în ianuarie 2004, împreună cu alte 60 de persoane, potrivit unei scrisori trimise organziaţiei pentru apărarea drepturilor omului, al cărei sediu se află la Londra.

Transferat ulterior la închisoarea irakiană Abu Ghraib, unde face parte din rândul "deţinuţilor fantomă", yemenitul a vorbit organizaţiei despre violenţele, privările de somn, poziţiile de stres, şedinţele de intimidare cu câini, hipotermiile provocate şi alte forme de tortură.

Acesta povesteşte cum o dată a fost bătut de trei bărbaţi într-o încăpere mică, a fost forţat să stea dezbrăcat, pe un scaun, în faţa unui aparat de aer condiţionat şi să ţină în mâini o cutie cu sticle umplute cu apă.

Potrivit mărturiei sale, acesta era aruncat în mod sistematic în apă rece, care îi provoca frisoane foarte puternice încât abia se mai putea ţine pe picioare. Era suspendat cu capul în jos şi cu mâinile legate la spate, cu un sistem bazat pe un scripete, cu ajutorul căruia era coborât sau scos din apă.

După nouă zile de interogatoriu la Abu Ghraib, Al-Maqtari a fost transferat în Afganistan cu un avion secret al CIA, potrivit Amnesty, care susţine că ar fi găsit un plan de zbor care are legătură cu mărturiile deţinutului.

Aici, bărbatul a fost supus altor rele tratamente: izolare, privare de somn, expunere la frig sau căldură, purtare prelungită a lanţurilor, pierderea simţurilor provocate de lumini sau zgomote puternice.

Spre sfârţitul lui aprilie 2004, Al-Maqtari a fost transferat spre o altă închisoare secretă a CIA, probabil în Europa de Est, precizează Amnesty. Aici a fost închis timp de 28 de luni, după care a fost trimis la Yemen, unde s-a aflat în detenţie până în mai 2007.

"În niciun moment, în timpul celor 32 de luni de detenţie, nimeni nu i-a spus lui Khaled al-Maqtari unde se află şi de ce", a explicat Anne Fitzgerald, consilier special al Amnesty International.

"Acesta nu avea acces nici la avocaţi, nici la familie, nici la Comitetul internaţional al Crucii Roşii, nici la alte persoane sau membri ai personalului implicat în intergatoriile, detenţia sau transferul său. Este în mod clar o încălcare a obligaţiilor internaţionale ale Statelor Unite", a apreciat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici