Un fost director FBI va realiza o anchetă independentă în cazul atacului de la baza Fort Hood

Un fost director al Biroului Federal de Investigaţii va "realiza o anchetă independentă privind politicile, practicile şi acţiunile" poliţiei federale americane care au precedat atacul din noiembrie de la o bază militară din statul Texas, a anunţat marţi FBI într-un comunicat.

17 afișări
Imaginea articolului Un fost director FBI va realiza o anchetă independentă în cazul atacului de la baza Fort Hood

Un fost director FBI va realiza o anchetă independentă în cazul atacului de la baza Fort Hood (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia federală a precizat că actualul director al FBI, Robert Mueller, a încredinţat această anchetă unuia dintre predecesorii săi, judecătorul Wiliam Webster.

Este vorba despre a doua anchetă realizată de FBI privind eventualele responsabilităţi ale sale după ce un psihiatru din cadrul Forţelor terestre a deschis focul, la 5 noiembrie, la baza militară de la Fort Hood, din statul Texas, provocând moartea a 13 persoane şi rănirea altor 42, inclusiv agresorul care a supravieţuit.

Nidal Hasan, în vârstă de 39 de ani, de confesiune musulmană, fusese criticat în trecut de superiorii săi pentru lipsă de profesionalism. Potrivit elementelor referitoare la personalitatea sa, bărbatul este îngrozit de ideea de a fi trimis în Afganistan şi a avut contacte cu un imam radical, plasat sub supraveghere antiteroristă.

"Ancheta preliminară s-a încheiat şi judecătorul Webster va realiza o cercetare externă, independentă, (pornind de la) elementele pe care le-a evidenţiat", a precizat FBI.

Ancheta va fi coordonată cu cea desfăşurată în prezent de Pentagon referitor la semnele anterioare pe care armata ar fi putut sau ar fi trebuit să le dezvăluie şi va fi realizată într-o manieră "prudentă" pentru a nu "afecta ancheta penală a armatei, aflată în curs, şi procedura judiciară", potrivit FBI.

"Este esenţial să determinăm dacă există mijloace de ameliorare a practicilor noastre (...) pentru mai multă securitate în viitor", a declarat Robert Mueller.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici