Un fost jurnalist cu legături importante cu elita franceză a spionat pentru KGB vreme de 35 de ani

Revista franceză L'Express a dezvăluit că fostul său redactor-şef, Philippe Grumbach, a spionat pentru Uniunea Sovietică timp de 35 de ani.

438 afișări
Imaginea articolului Un fost jurnalist cu legături importante cu elita franceză a spionat pentru KGB vreme de 35 de ani

Sursa foto: X

Grumbach a fost o figură extrem de bine conectată la societatea franceză timp de decenii, relatează BBC. A avut printre prietenii săi apropiaţi preşedinţi, actori şi nume mari ale literaturii. A fost o figură legendară a jurnalismului, care a modelat direcţia editorială a uneia dintre cele mai de succes publicaţii din Franţa.

La moartea sa, în 2003, ministrul Culturii, Jean-Jacques Aillagon, a declarat că Grumbach a fost "una dintre cele mai memorabile şi respectate figuri din mass-media franceză". Dar el a fost, de asemenea, "Brok", un spion al KGB.

Dovezi ale vieţii duplicitare a lui Grumbach pot fi găsite în ”arhivele Mitrokhin”, care se cheamă aşa după numele maiorului sovietic care a scos pe ascuns mii de pagini de documente din arhivele URSS şi le-a predat Marii Britanii în 1992. Acestea au fost ulterior compilate într-o carte de Christopher Andrew şi de Vasili Mitrokhin însuşi.

Printre miile de pagini de documente se află profiluri ale occidentalilor care au spionat pentru Uniunea Sovietică.

Cu câteva luni în urmă, un prieten al lui Etienne Girard, editor la L'Express şi coautor al dezvăluirii privindu-l pe Grumbach, l-a informat că o cunoştinţă care făcea cercetări în dosarele Mitrokhin a dat peste menţiuni despre L'Express. Documentele spuneau că un agent cu numele de cod Brok lucra pentru KGB şi dădeau detalii biografice care se potriveau cu cele ale lui Grumbach.

"Am făcut verificări şi am găsit numele lui Grumbach scris în rusă şi câteva fotografii", a declarat Girard. "Am luat legătura cu serviciile secrete franceze pentru a confirma că Brok era într-adevăr Grumbach, iar de acolo lucrurile au luat amploare."

Născut la Paris în 1924 într-o familie de evrei, Grumbach a fugit din Franţa împreună cu mama şi fraţii săi în 1940 şi s-a înrolat în armata americană. După război, s-a alăturat agenţiei de ştiri AFP, dar a demisionat la scurt timp după aceea în semn de protest faţă de acţiunile guvernului francez în războiul din Indochina.

În 1954, Grumbach a fost angajat la L'Express de către Jean-Jacques Servan-Schreiber, fondatorul acesteia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici