Un fost lider nazist suedez, inculpat pentru incitare la furtul inscripţiei de la Auschwitz

Parchetul regional din Cracovia a anunţat miercuri că a inculpat un fost lider nazist suedez pentru incitare la furtul inscripţiei germane "Arbeit macht frei" de la fostul lagăr de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau.

18 afișări
Imaginea articolului Un fost lider nazist suedez, inculpat pentru incitare la furtul inscripţiei de la Auschwitz

Un fost lider nazist suedez, inculpat pentru incitare la furtul inscripţiei de la Auschwitz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"L-am inculpat pe Anders H. pentru incitare la furt", a declarat pentru postul de televiziune TVN24 purtătoarea de cuvânt a Parchetului, Boguslawa Marcinkowska.

Parchetul a formulat de asemenea o solicitare pentru arestare provizorie timp de 14 zile pe numele acestui bărbat identificat de presă ca fiind Anders Hogstrom.

Dacă solicitarea va fi aprobată de Tribunal, Parchetul va putea să emită un mandat naţional de arestare şi apoi unul european, a precizat Marcinkowska.

Ea nu a precizat dacă Anders Hogstrom este bănuit de comandarea acestui furt care a generat controverse în lume.

Fostul lider nazist, în vârstă de 34 de ani, a recunosut săptămâna trecută că a fost implicat în acest furt, într-un comentariu publicat de presa suedeză.

Anders Hogstrom, care a înfiinţat şi condus în perioada 1994-1999 Frontul naţional-socialist, principalul partid neonazist suedez, a admis că a acţionat ca intermediar în vederea căutării şi revânzării inscripţiei către un cumpărător, dar a susţinut că a anunţat poliţia poloneză.

Poliţia poloneză îi minimizează rolul în urmărirea hoţilor inscripţiei sustrase de la lagărul din Auschwitz.

Sustrasă la 18 decembrie, inscripţia a fost găsită după trei zile decupată în trei părţi, iar cinci cetăţeni polonezi au fost reţinuţi.

Cei cinci bărbaţi reţinuţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani, au fost deferiţi justiţiei. Ei sunt acuzaţi de furt şi distrugerea unui obiect inclus de UNESCO în patrimoniul mondial al umanităţii. Aceştia riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare.

Regimul nazist din Germania a înfiinţat în 1940 un lagăr de exterminare la Auschwitz, în Polonia ocupată, unde a ucis circa 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici