Un fost soldat SS ar putea fi judecat în Germania pentru crime de război

Un fost soldat al trupelor SS, care era supranumit "Ivan cel Groaznic" în perioada când activa ca gardian la un lagăr de concentrare, ar putea compărea în faţa unui tribunal din Germania, în cadrul ultimului proces de crime de război din timpul nazismului, relatează The Times, în ediţia electronică.

82 afișări
Imaginea articolului Un fost soldat SS ar putea fi judecat în Germania pentru crime de război

Un fost soldat SS ar putea fi judecat în Germania pentru crime de război (Imagine: The Times)

Procurorii federali susţin că pot declanşa un proces în cazul lui John Demjanjuk, în vârstă de 88 de ani, care timp de câteva decenii a fost cel mai căutat suspect de crime de război. "Există suficiente dovezi din punctul nostru de vedere", susţine Kurt Schrimm, directorul Biroului central Ludwigsburg pentru anchetarea crimelor nazismului.

Un dosar i-a fost prezentat procurorului din Munchen, aici fiind ultima adresă din Germania la care figura bărbatul, astfel magistratul putând recomanda extrădarea acestuia din Statele Unite. Demjanjuk, care s-a născut în Ucraina, trăieşte în prezent în Cleveland, statul Ohio, dar când rolul său ca gardian la un lagăr a fost dezvăluit, autorităţile americane i-au retras cetăţenia.

Însă, nici Ucraina şi nici Polonia, ţara unde acesta ar fi comis crimele, nu acceptă să îl judece pe Ivan cel Groaznic. Astfel, acesta nu poate fi extrădat într-o ţară care nu vrea să îl primească, fiind declarat în consecinţă imigrant apatrid, care nu poate fi încadrat în sistemul social.

Demjanjuk a mai fost judecat în Israel, în 1988, după ce cinci martori l-au identificat drept "gardianul sadic" cunoscut sub numele de Ivan cel Groaznic. Potrivit mărturiilor lor, Demjanjuk ar fi tăiat sânii deţinutelor cu baioneta, iar într-o altă zi ar fi cerut unui deţinut să violeze o fetiţă în vârstă de 12 ani.

Fostul soldat a fost condamnat la moarte, însă anumite dovezi, care puneau sub semnul îndoielii faptul că el şi Ivan cel Groaznic ar fi fost aceeaşi persoană, l-au salvat, Curtea Supremă din Israel respingând verdictul în 1993. Stânjenit, Israelul i-a permis bărbatului să meargă în Statele Unite, subliniind totuşi că eliberarea lui nu era sinonimă cu achitarea.

Procurorii vor încerca să dovedească faptul că Demjanjuk a activat la Sobibor, zonă ocupată de nazişti, în sud-estul Poloniei, în perioada martie-septembrie 1943. Aproximativ 200.000 de persoane au fost ucise în lagărul de exterminare de la Sobibor. Potrivit informaţiilor obţinute de Schrimm, 29.000 de evrei, mulţi dintre ei femei şi copii, au fost ucişi în timp ce Demjanjuk era de serviciu. Circa 1.900 dintre victime erau evrei-germani, iar legea germană permite judecarea persoanelor care au omorât cetăţeni germani, chiar dacă crimele au avut loc într-o altă ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici