Un funcţionar public britanic a recrutat spioni comunişti pentru KGB la Oxford

Identitatea unui agent KGB care a recrutat spioni comunişti la Oxford pentru serviciul de securitate sovietic, înainte şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost dezvăluită, fiind vorba despre Arthur Wynn, un funcţionar public britanic, informează The Times în ediţia electronică.

31 afișări
Imaginea articolului Un funcţionar public britanic a recrutat spioni comunişti pentru KGB la Oxford

Un funcţionar public britanic a recrutat spioni comunişti pentru KGB la Oxford

Arthur Wynn, un fost funcţionar public care a fost în acelaşi timp şi "agentul Scott" al KGB, a fost un informator britanic care recruta spioni la Oxford, în paralel cu o operaţiune asemănătoare, dar mai bine cunoscută, la Cambridge.

Informaţiile despre agentul Scott au apărut prima dată când KGB a permis pentru o scurtă perioadă accesul la dosarele sale în 1992, dar adevărata lui identitate a fost dezvăluită după găsirea unui document scris de fostul şef al secţiei de contrainformaţii din KGB. Viaţa dublă a fostului birocrat britanic a fost expusă în revista American Weekly Standard de trei istorici, dintre care unul a fost ofiţer al KGB care a avut acces la arhivele sovietice în anii '90.

Wynn, care a murit în 2001, a fost un cercetător medical cunoscut şi un expert în nutriţie. El a fost membru ştiinţific al Comisiei naţionale de cărbune în anii '50 şi a lucrat ca funcţionar public în Ministerul Tehnologiei condus de Tony Benn până la pensionarea sa în 1971.

Arthur Wynn, care făcea parte, ca şi soţia sa, din Partidul Comunist, a trimis către KGB rapoarte despre membri din Oxford ai acestui partid, posibili recruţi şi cel puţin 25 de potenţiali spioni sovietici, dintre care cinci erau consideraţi foarte potriviţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici