Un gazoduct ce leagă Finlanda şi Estonia a fost avariat. Finlandezii afirmă că este "rezultatul unei activităţi externe", suspectând Rusia

Un gazoduct şi un cablu de telecomunicaţii care leagă Finlanda şi Estonia sub Marea Baltică au fost avariate în ceea ce ar putea fi un act deliberat, a declarat marţi guvernul finlandez.

955 afișări
Imaginea articolului Un gazoduct ce leagă Finlanda şi Estonia a fost avariat. Finlandezii afirmă că este "rezultatul unei activităţi externe", suspectând Rusia

Conducta de gaz Balticconnector a fost închisă duminică, din cauza îngrijorărilor legate de scurgerile de gaz în conducta de 77 km. Operatorul finlandez Gasgrid a declarat că reparaţia ar putea dura luni sau mai mult.

"Este probabil ca deteriorarea atât a conductei de gaz, cât şi a cablului de comunicaţii să fie rezultatul unei activităţi externe. Cauza daunelor nu este încă clară, investigaţia continuă în cooperare între Finlanda şi Estonia", a transmis marţi preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, într-un comunicat.

Publicaţia finlandeză Iltalehti (IL) a citat o sursă din domeniul politicii externe şi de securitate care a declarat că guvernul şi forţele de apărare finlandeze suspectează Rusia că a atacat conducta. Potrivit seismologilor finlandezi şi estonieni, în apropierea conductei nu a fost detectată nicio activitate seismică care să indice o explozie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianţa Nord-Atlantică este pregătită să sprijine aliaţii în cauză.

"Scăderea presiunii în conductă a fost destul de rapidă, ceea ce ar indica faptul că nu este vorba de o breşă minoră. Dar cauza acesteia rămâne neclară", a declarat un oficial baltic din domeniul energiei, care a vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului.

Conducta dintre Inkoo, în Finlanda, şi Paldiski, în Estonia, traversează Golful Finlandei, un braţ al Mării Baltice care se întinde spre est în apele ruseşti şi se termină în portul Sankt Petersburg.

În 2022, gazoductele mai mari Nord Stream, care traversează Marea Baltică între Rusia şi Germania, au fost avariate de explozii despre care autorităţile au spus că au fost acte deliberate de sabotaj.

Gazoductul Balticconnect a fost deschis în decembrie 2019 pentru a contribui la integrarea pieţelor de gaze din regiune, oferind Finlandei şi naţiunilor baltice Estonia, Letonia şi Lituania o mai mare flexibilitate a aprovizionării.

Atât Elering, cât şi Gasgrid au declarat că nu anticipează penurii de gaze chiar dacă gazoductul ar rămâne nefuncţional în timpul iernii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici