Un grup naval rusesc a ajuns în Venezuela, pentru aplicaţii militare comune

Un grup naval rusesc a intrat luni în apele teritoriale ale Venezuelei, unde va participa, pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece, la aplicaţii comune cu Marina venezuelană, au declarat surse din guvernul de la Caracas.

165 afișări
Imaginea articolului Un grup naval rusesc a ajuns în Venezuela, pentru aplicaţii militare comune

Un grup naval rusesc a ajuns în Venezuela, pentru aplicaţii militare comune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grupul naval, din care fac parte crucişătorul cu propulsie nucleară Petru cel Mare, distrugătorul Amiral Şebanenko, două nave de escortă şi cinci avioane, va ajunge marţi în portul La Guaira, situat în apropiere de Caracas, şi la Puerto Cabello, în statul Carabobo, din nordul ţării.

Manevrele, aparent o sfidare la adresa influenţei tradiţionale a Statelor Unite în regiune, sunt programate să aibă loc în timpul unei vizite în Venezuela a preşedintelui rus Dmitri Medvedev.

Preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, a declarat luni că aplicaţiile "nu sunt o provocare, sunt un schimb", reamintind că forţele armate au mai participat la manevre comune şi cu Brazilia, Franţa sau Olanda.

Un purtător de cuvânt al Marinei ruse a confirmat, luni, că unitatea rusă va rămâne în Venezuela în perioada 25 noiembrie - 1 decembrie, acostarea fiind programată să aibă loc simultan cu sosirea lui Medvedev la Caracas.

"Nu este nici o ameninţare pentru nimeni. Nu are sens să vorbim despre Războiul Rece. Acesta aparţine istoriei", a afirmat recent Chavez.

Într-un interviu acordat recent AFP, şeful Comandamentului strategic operaţional venezuelan, generalul Jesus Gonzales, a afirmat că manevrele comune vor consta în exerciţii de "navigaţie, salvare şi comunicaţii" şi vor avea ca scop încurajarea schimburilor tehnologice.

El a adăugat că grupul rusesc va fi format din cinci avioane şi mai multe nave de dimensiuni medii, iar Venezuela va participa cu opt avioane şi 11 nave, în exerciţii fiind implicaţi 1.150 de militari ruşi şi 600 de militari venezuelani.

Gonzales a mai spus că Rusia "a întins o mână" Venezuelei atunci când aceasta încerca să îşi modernizeze echipamentele de apărare, iar vizita grupului naval rusesc "este o parte a acestui schimb".

"În alte vremuri, era normal şi nimeni nu se mira când aterizau avioane americane. Acum, vin ruşii şi toată lumea este preocupată", a adăugat el.

În septembrie, două bombardiere strategice ruse Tu-160 au efectuat zboruri de antrenament în Venezuela.

Oficiali ruşi au apreciat că apropierea dintre cele două ţări decurge din "convergenţa intereselor" şi nu vizează nici o altă ţară terţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici