Un jurnalist spaniol povesteşte că "John Jihadistul" i-a pus "la gât lama rece a unei săbii"

Un jurnalist spaniol care a fost ţinut ostatic şase luni într-o închisoare a grupării Stat Islamic, înainte de a fi eliberat, a povestit că "John Jihadistul" i-a pus "la gât lama rece a unei săbii" şi i-a spus să-şi imagineze durerea pe care i-o poate provoca.

834 afișări
Imaginea articolului Un jurnalist spaniol povesteşte că "John Jihadistul" i-a pus "la gât lama rece a unei săbii"

Un jurnalist spaniol povesteşte că "John Jihadistul" i-a pus "la gât lama rece a unei săbii" (Imagine: HEPTA)

Javier Espinosa, jurnalist la ziarul spaniol El Mundo, şi fotoreporterul Ricardo Garcia Vilanova au fost răpiţi din apropierea graniţei cu Turcia în 2013, în timp ce relatau despre conflictul din Siria, relatează Daily Mail în ediţia online.

Espinosa a povestit că el şi colegul său au fost ţinuţi alături de alţi jurnalişti sau angajaţi umanitari americani şi britanici, printre care Alan Henning şi David Haines, în închisori ale grupării Stat Islamic, pe care le descrie drept "vile elegante". Dar în timp ce alţi ostatici au fost executaţi, ei au fost eliberaţi în 2014, după ce guvernul spaniol ar fi plătit o răscumpărare extremiştilor.

Într-un articol publicat de Sunday Times, Espinosa povesteşte că Mohammed Emwazi, călăul britanic cunoscut drept "John Jihadistul", i-a pus la gât lama rece a unei săbii, ameninţând cu execuţia: "O simţi? Rece, nu-i aşa? Îţi poţi imagina durerea pe care o simţi când taie? O durere inimaginabilă", i-ar fi spus teroristul.

Jurnalistul a afirmat că acesta a fost unul dintre cele "câteva episoade de tortură psihologică şi fizică, privare şi umilire" suferite de prizonieri. El a precizat că "John Jihadistul" era un extremist "psihotic" care voia "cât mai multă dramă".

Espinosa a mai povestit că islamiştii au ameninţat că îi vor pune pe ostatici să îl exhumeze pe inginerul rus Serghei Gorbunov şi să doarmă alături de cadavrul acestuia. "Le plăcea să-şi sperie ostaticii, ne forţau să ne uităm la fotografii cu Serghei Gorbunov", a declarat el. "Aţi putea ajunge lângă el. Vă vom pune să-l dezgropaţi şi să dormiţi cu el în alt mormânt", spuneau teroriştii.

Jurnalistul spaniol afirmă că de multe ori ostaticii erau treziţi din somn de strigătele altor prizonieri care erau torturaţi în celulele lor. Odată, un băiat a fost bătut până la sânge pentru că a fost prins fumând, lucru interzis de legea islamică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici