STUDIU  Un leu preistoric era atât de mare, că vâna urşi şi mamuţi

  • Leul european de peşteră, o specie dispărută din genul Panthera, obişnuia să vâneze animale mari precum renii, bizonii, urşii şi chiar mamuţii
  • Habitatul natural real al leilor de peşteră era pădurea de conifere sau păşunile
  • Forţa muşcăturii unui leu european de peşteră cu care putea să zdrobească oasele era echivalentă cu greutatea unui obiect de 816 kg, ceea ce este aproape de două ori mai mare decât forţa unui leu de astăzi.
  • Leii europeni de peşteră au fost unul dintre cele mai rapide animale din timpul Pleistocenului şi atingeau viteza de 48 km/oră când alergau.
4599 afișări
Imaginea articolului Un leu preistoric era atât de mare, că vâna urşi şi mamuţi

Foto schelet -Wikipedia/ Foto reconstituire - Bing AI

Leul european de peşteră (Panthera spelaea), cunoscut şi sub numele de leul de peşteră eurasiatic, a dispărut cu peste 13.000 de ani în urmă,  în timpul Pleistocenului.

Când i-au găsit fosilele, arheologii au crezut că este o specie înrudită cu leul modern.

Leii de peşteră aveau aproape 121 cm înălţime şi aproape 213 cm lungime. Erau atât de masivi că se puteau hrăni cu animale mari ca renii, bizonii, urşii şi mamuţii.

Greutatea acestora atingea 200-350 kg. 

Leul de peşteră - reconstituire cu Bing AI/DALL-E

Panthera Leo spelaea a trăit în mai multe părţi ale continentului european, în Marea Britanie de azi, Peninsula Iberică, Europa Centrală, Europa de Sud-Est şi stepele pontice din Europa de Est.

Au fost găsite fosile şi în Rusia, Kazahstan şi alte câteva regiuni, inclusiv Canada şi Alaska. 

Locuiau în păduri de conifere, pe păşuni, dar stăteau mai adesea în apropiere de bârlogurile din peşteri pentru a-i vâna pe urşi.

Deoarece leilor europeni le plăcea să-i vâneze şi puteau fi adesea găsiţi acolo, ei erau consideraţi lei de peşteră.  

Se crede că o femelă ar fi putut da naştere de la unu la şase pui. Odată ce puii de leu de peşteră ajungeau la vârsta de cinci până la şapte luni, ei urmau să fie eliberaţi de părinţi şi lăsaţi în voie să vâneze, pentru că creşteau rapid. 

La fel ca leul din zilele noastre, se crede că leul european de peşteră a comunicat folosind aceleaşi metode, precum răgetul. În general, felinele sunt foarte teritoriale şi masculii îşi vor marca adesea teritoriul cu urina. 

Leii europeni de peşteră erau incredibil de periculoşi când erau în viaţă. La fel ca leii din zilele noastre, leii europeni de peşteră erau vânători înverşunaţi. Erau de natură foarte agresivă şi aveau dinţi foarte puternici. Forţa muşcăturii unui leu din peşteră european cu care putea să zdrobească oasele era echivalentă cu greutatea de 816 kg, ceea ce este aproape de două ori mai mare decât forţa unui leu de astăzi! 

Leul de peşteră - reconstituire cu Bing AI/DALL-E

Nu este clar de ce Leul european de peşteră a dispărut, potrivit publicaţiei A-Z Animals

Probabil că populaţia leilor de peşteră ar fi avut de suferit din cauza reducerii severe a speciilor de animale erbivore pe care le vânau. De asemenea, pe măsură ce clima s-a încălzit, habitatul  natural al leului de peşteră de a avea spaţii larg deschise (pajişti) s-a micşorat rapid pe măsură ce suprafeţele de păduri foioase creşteau.

Migraţia omului din specia Homo Sapiens în Europa ar fi putut juca, de asemenea, un rol în dispariţia speciilor, deoarece ar fi concurat cu leii pentru pradă. 

Au fost făcute câteva descoperiri recente care implică leii europeni de peşteră.

Autor foto - Vera Salnitskaya

În 2015, cercetătorii din Siberia au făcut o descoperire uluitoare a doi pui de leu de peşteră care erau îngheţaţi.

Cadavrele acestora au până la 55.000 de ani vechime.

Specimenele au fost numiţi Uyan şi Dina. Apoi, în 2017 a fost descoperit un alt pui în aceeaşi zonă din Siberia. S-a stabilit că puiul avea aproximativ 8 săptămâni când a murit şi era perfect conservat.

Mai târziu, în 2018, un al patrulea pui a fost descoperit în permafrostul siberian şi s-a spus că acesta are 30.000 de ani. Corpul puiului a fost foarte bine conservat, iar muşchii şi organele interne, inclusiv creierul, inima şi plămânii, erau încă intacte.

Într-o zi, s-ar putea să se recupereze fragmente de ADN din ţesuturile moi ale puiului de leu din peşteră şi apoi să fie clonate, pentru ca specia leului de peşteră să revină la viaţă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici