Un milion de moldoveni cu cetăţenie română pot ajunge în M.Britanie, atraşi de sistemul social-presă

Marea Britanie ar putea primi un aflux de aproape un milion de cetăţeni moldoveni, care "au câştigat la loto" după ce România le-a oferit paşapoarte UE, relatează Daily Express, cerând guvernului de la Londra să renunţe la sistemul social devenit "magnet" pentru imigranţi.

70 afișări

Peste 120.000 de moldoveni deţin deja paşapoarte româneşti şi alţi 800.000 ar fi iniţiat procedurile în vederea obţinerii documentelor, după ce România, care a aderat la UE în 2007, a permis etnicilor români din R.Moldova să solicite cetăţenie română, afirmă cotidianul britanic în ediţia online de luni.

"Extinderea evoluează pe uşa din spate, în contextul în care am primit deja un număr uriaş de noi cetăţeni, din cauza politicilor de cetăţenie ale unor state membre", a declarat un diplomat de rang înalt de la Bruxelles.

Daily Express afirmă că preşedintele român, Traian Băsescu, a declarat că moldovenii trebuie să poată circula liber "atât în România, cât şi în Uniunea Europeană", şi a promis că vor fi prelucrate lunar 10.000 de solicitări de redobândire a cetăţeniei. Cererea pentru paşapoarte româneşti este atât de mare, încât guvernul român a deschis două noi consulate în Republica Moldova, cel mai sărac stat din Europa, unde, conform Naţiunilor Unite, 90 la sută din populaţie intenţionează să părăsească ţara.

"Cifrele totale sunt foarte surprinzătoare şi în curând vor fi echivalente cu populaţia unei ţări mici (...) Orice pretenţie că Marea Britanie îşi poate controla graniţele sau că imigraţia poate fi limitată cât timp suntem stat membru al Uniunii Europene este distrusă de această descoperire", a afirmat, la rândul său, europarlamentarul britanic Nigel Farage.

Ministerul britanic de Interne a impus restricţii pentru a permite doar muncitorilor români şi bulgari calificaţi să obţină posturi în Marea Britanie, însă acestea expiră în 2013."Acest aspect este problema Guvernului român", a afirmat un purtător de cuvânt al ministerului.

"Nu, nu este, este o problemă a Guvernului nostru, care poate că nu este în măsură să îi priveze pe cetăţenii UE de dreptul de a călători fără vize, dar care are capacitatea de a face ceva pentru a limita afluxul de imigranţi din Europa de Est: să pună capăt culturii nebuneşti de ajutoare sociale care a făcut din Marea Britanie un magnet atât de important", se arată într-un comentariu al cotidianului britanic.

Ziarul apreciază că aproximativ un milion de cetăţeni moldoveni "au câştigat la loto" după ce România le-a oferit paşapoarte UE şi că, "dacă nu ar exista cazare gratuită, alimente gratuite şi alocaţii pentru oameni care nu sunt pregătiţi să muncească, lumea s-ar gândi de două ori înainte să vină" în Marea Britanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici