Un preot care apăra trupa Pussy Riot a fost ucis în nord-vestul Rusiei

Un preot ortodox rus, în vârstă de 75 de ani, care cerea eliberarea tinerelor din trupa Pussy Riot, condamnate pentru o "rugăciune punk" împotriva lui Vladimir Putin, a fost ucis luni în Pskov (nord-vestul Rusiei), a anunţat marţi poliţia locală.

367 afișări
Imaginea articolului Un preot care apăra trupa Pussy Riot a fost ucis în nord-vestul Rusiei

Un preot care apăra trupa Pussy Riot a fost ucis în nord-vestul Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Corpul preotului Pavel Adelgheim a fost descoperit luni seara, la Pskov, cu răni provocate de lovituri de cuţit", în apropierea unei biserici, a declarat pentru AFP poliţia din oraşul Pskov, situat la frontiera cu ţările baltice.

Potrivit anchetatorilor, preotul a fost ucis de un tânăr care suferea de tulburări psihice, pe care l-a găzduit timp de trei zile. Tânărul, născut în 1986, a fost spitalizat după ce şi-a aplicat lovituri de cuţit, în urma crimei, potrivit aceleiaşi surse.

Poliţia nu a făcut o legătură între crimă şi poziţia publică a preotului ucis, care în perioada sovietică a fost deţinut în Gulag. El a devenit cunoscut pentru criticile sale la adresa Patriarhiei, iar moartea sa a provocat o emoţie puternică în ţară.

"Ultimul preot liber al Patriarhiei de la Moscova a fost ucis", scrie foarte mediatizatul arhidiacon Andrei Kuraiev, unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri ortodocşi.

Pavel Adelgheim a criticat în mai multe rânduri legăturile dintre Biserica Ortodoxă şi statul rus. De asemenea, el a fost unul dintre semnatarii unei scrisori a unor personalităţi ruse care îl îndemnau pe Patriarhul Rusiei să le apere pe tinerele din trupa Pussy Riot care au cântat o "rugăciune punk" în catedrala Hristos Mântuitorul, la Moscova, cerându-i Sfintei Fecioare să-l "îndepărteze pe Putin".

"Nu vrem să justificăm participantele la această acţiune, dar facem apel la înţelepciunea şi caritatea voastră", au scris în acest document, în iunie 2012, câteva sute de personalităţi ruse, inclusiv patru preoţi ortodocşi.

Două dintre membrele trupei, care au anunţat că au vrut să denunţe totodată "colaborarea Bisericii cu statul", ispăşesc o pedeapsă de doi ani de închisoare.

"Aceste femei au demascat minciuna Bisericii Ortodoxe Ruse şi legătura ei puţin naturală cu Federaţia Rusă", a scris recent preotul Pavel pe blogul său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici