Un submarin israelian s-a întors în Marea Mediterană prin Canalul Suez

Un submarin israelian din clasa Delfin a revenit în Marea Mediterană prin Canalul Suez, pe care l-a traversat recent pentru manevre în Marea Roşie, a anunţat postul public de radio din Israel.

126 afișări
Imaginea articolului Un submarin israelian s-a întors în Marea Mediterană prin Canalul Suez

Un submarin israelian s-a întors în Marea Mediterană prin Canalul Suez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit postului de radio, traversarea fără precedent a Canalului Suez de către un asemenea submarin "trebuie înţeleasă ca un mesaj adresat Iranului".

Un purtător de cuvânt militar israelian a refuzat să facă vreun comentariu.

Presa israeliană a afirmat că acest submarin traversase canalul ziua, escortat de nave ale marinei de război egiptene, pentru a sosi în Golf, în loc să ocolească toată Africa pe la Capul Bunei Speranţe, ca în trecut.

Potrivit cotidianului israelian Yediot Aharonot, "Egiptul şi Israelul au vrut astfel să-şi demonstreze coordonarea faţă de continuarea de către Iran a programului său nuclear".

Liderii israelieni subliniază frecvent că proiectul atribuit Iranului, de dotare cu bomba atomică, ameninţă atât Israelul, cât şi ţările arabe moderate.

Ei au apreciat cooperarea cu autorităţile egiptene, mai ales pentru supravegherea intensificată la frontiera dintre Egipt şi Fâşia Gaza, controlată de mişcarea islamistă Hamas.

Egiptul este, împreună cu Iordania, singura ţară care a semnat un tratat de pace cu Israelul, în 1979.

Israelul dispune de trei submarine ultramoderne din clasa Delfin care, potrivit presei străine, ar fi capabile să lanseze rachete cu ogive nucleare.

Unul dintre cele trei vase se află în permanenţă în Golf, iar un altul se află în Mediterană, potrivit Yediot Aharonot.

Israelul a comandat alte două submarine Delfin de la Germania, iar unul dintre acestea urmează să fie livrat în curând.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici