Unele ţări europene doresc diminuarea comenzilor pentru vaccinul contra gripei A/H1N1

Unele ţări europene, între care Germania şi Marea Britanie, dispun, ca şi Franţa, de un surplus de doze de vaccin împotriva virusului A/H1N1 şi negociază cu furnizorii reducerea comenzilor de vaccin.

15 afișări
Imaginea articolului Unele ţări europene doresc diminuarea comenzilor pentru vaccinul contra gripei A/H1N1

Unele ţări europene doresc diminuarea comenzilor pentru vaccinul contra gripei A/H1N1 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În Germania, unde 50 de milioane de doze au fost comandate la o populaţie de 82 de milioane de locuitori, 20 de milioane de doze au fost deja livrate şi şase milioane de persoane au fost vaccinate.

Departamentele Sănătăţii din landurile germane vor iniţia discuţii cu compania GlaxoSmithKline pentru reducerea comenzilor. Un purtător de cuvânt a declarat că firma farmaceutică este pregătită să iniţieze negocierile, dar producţia nu poate fi oprită imediat.

În Marea Britanie, contractele sunt confidenţiale. Purtătorul de cuvânt al Departamentului Sănătăţii a declarat doar că "există discuţii cu furnizorii privind viitoarele livrări". Londra comandase suficiente doze pentru vaccinarea întregii populaţii, adică aproximativ 60 de milioane de persoane.

Olanda comandase 34 de milioane de doze de vaccin, dar până acum s-au vaccinat doar 600.000 de persoane. Olanda a decis să păstreze un stoc de 2,2 milioane de doze şi va revinde aproximativ 20 de milioane de doze.

Ministerul italian al Sănătăţii comandase iniţial 48 de milioane de doze, respectiv câte două doze pentru 40 la sută din populaţie. În urma recomandării europene de a se utiliza o singură doză, Italia a comandat în final doar 24 de milioane de doze. Până acum s-au vaccinat doar 840.000 de persoane.

În Belgia nu se vorbeşte de renegocierea contractelor. "Vaccinurile GSK achiziţionate de Belgia ar putea fi adaptate şi utilizate dacă virusul va suferi mutaţii", precizează Ministerul belgian al Sănătăţii.

Nici Spania nu renegociază contractele, dar comenzile au fost deja reduse de la 37 de milioane la 13,5 milioane. Zece milioane de doze de vaccin sunt destinate categoriilor cu grad de risc, iar trei milioane de persoane deja s-au vaccinat.

Elveţia, care deja a comandat 13 milioane de vaccinuri şi are un surplus de 4,5 milioane de doze, nu intenţionează rezilierea comenzilor. O parte va fi revândută altor ţări, iar altă parte va fi oferită Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici