Ungaria acuză organizaţia Transparency International că "atacă" statele anti-imigraţie

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat joi că raportul întocmit de organizaţia Transparency International privind percepţia gradului de corupţie în sistemul public este un "atac fără precedent" asupra ţărilor care se împotrivesc migraţiei ilegale, relatează agenţia MTI.

489 afișări
Imaginea articolului Ungaria acuză organizaţia Transparency International că "atacă" statele anti-imigraţie

Ungaria acuză organizaţia Transparency International că "atacă" statele anti-imigraţie

Potrivit raportului aferent anului 2017 şi publicat miercuri, Bulgaria şi Ungaria au cel mai mare grad de corupţie în sectorul public dintre statele Uniunii Europene.

"Raportul Transparency International este un atac fără precedent, motivat doar de dezacordul dintre politica organizaţiilor internaţionale şi cea a Ungariei privind migraţia. Nu luăm în seamă şantajul sau presiunea. Nu vom permite intrarea în ţară a niciunui imigrant ilegal. Gardul (n.a. - ridicat la frontiera de sud a Ungariei, pentru oprirea fluxului de imigranţi) va rămâne acolo unde este", a spus Peter Szijjarto.

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a avut o poziţie similară cu cea a diplomaţiei de la Budapesta, considerând că nu este o întâmplare faptul că Ungaria şi Bulgaria, "care au construit garduri la frontiere împotriva imigranţilor ilegali", au fost desemnate de Transparency International drept cele mai corupte state din Uniunea Europeană.

Indicele Transparency International foloseşte o scală de la 0 la 100, în care 0 puncte înseamnă un grad extrem de ridicat de corupţie, iar 100 de puncte, lipsa corupţiei. Ungaria a primit 45 de puncte (faţă de 48 de puncte în 2016), iar Bulgaria a înregistrat 43 de puncte.

Potrivit evaluării pentru regiunea Europei de Est şi de Sud-Est, Ungaria, Bulgaria, Polonia şi România au fost criticate pentru măsurile luate de către autorităţi în privinţa ONG-urilor şi pentru erodarea statului de drept.

"În anul 2017, autoritarismul s-a accentuat în Europa de Est şi Sud-Est, obstrucţionând eforturile anticorupţie şi ameninţând drepturile civice. În această zonă a lumii, organizaţiile nonguvernamentale şi presa independentă s-au confruntat cu provocări în activităţile de monitorizare şi criticare a factorilor decizionali. Guvernul Ungariei a adoptat o lege care stigmatizează ONG-urile în baza structurilor de finanţare ale acestora", constată Transparency International.

Organizaţia Transparency International prezintă anual un raport privind Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) la nivel global, gradul de corupţie în sectorul public fiind stabilit prin consultarea unor experţi şi oameni de afaceri din cele 180 de ţări incluse în analiză.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici