Coreea de Nord îl acuză pe secretarul general al ONU că încearcă să provoace un conflict

Regimul nord-coreean l-a acuzat, joi, pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că încearcă să provoace un conflict prin laudele aduse sancţiunilor internaţionale impuse împotriva Phenianului pentru dezvoltarea programelor nucleare şi cu rachete balistice, relatează site-ul agenţiei Reuters.

806 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord îl acuză pe secretarul general al ONU că încearcă să provoace un conflict

Coreea de Nord îl acuză pe secretarul general al ONU că încearcă să provoace un conflict

Misiunea Coreei de Nord la ONU a transmis un comunicat în care precizează că Guterres a făcut "observaţii nechibzuite" în timpul discursului de săptămâna trecută din cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen.

"Aceasta nu este altceva decât o sofistică (n.a. - folosire premeditată a unor raţionamente false, prin care se denaturează adevărul) absurdă, inadecvată datoriei sale, în calitate de secretar general al Naţiunilor Unite, şi ne face să ne gândim dacă este un fel de susţinător fidel care reprezintă Statele Unite", se arată în document.

Regimul nord-coreean a mai transmis că Statele Unite sunt responsabile pentru situaţia din Peninsula Coreeană, criticându-l pe Antonio Guterres pentru că nu a menţionat Washingtonul în discursul său din Germania.

Misiunea Coreei de Nord la ONU apreciază că Antonio Guterres ar trebui să promoveze în cadrul Consiliului de Securitate al ONU "procesul de îmbunătăţire a relaţiilor inter-coreene şi descurajarea ţărilor vecine privind perturbarea procesului".

Săptămâna trecută, secretarul general al Naţiunilor Unite a apreciat "unitatea pe care Consiliul de Securitate a reuşit să o afişeze prin intermediul sancţiunilor, printr-o presiune semnificativă asupra Coreei de Nord", adăugând că "este absolut esenţial ca această presiune să fie menţinută".

"Chiar dacă relaţiile dintre cele două Corei s-au îmbunătăţit, să clarificăm că nu acest lucru este chestiunea centrală cu care ne confruntăm. Întrebarea centrală rămâne problema denuclearizării", a mai spus Guterres.

Miercuri, Ministerul sud-coreean de Externe a anunţat că dialogul inter-coreean şi stabilirea unui canal de comunicare între SUA şi Coreea de Nord reprezintă "pilonii majori" pentru denucleanizarea Peninsulei Coreene.

Potrivit diplomaţiei de la Seul, pe măsură ce dialogul inter-coreean va avansa, îmbunătăţit de participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de la PyeongChang, vor fi discutate modalităţi pentru denuclearizarea Coreei de Nord într-o manieră "cuprinzătoare şi pas cu pas" şi pentru a stabili o pace durabilă în Peninsula Coreeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici