Uniunea Africană nu va executa mandatul de arestare emis de CPI pe numele lui Muammar Kadhafi

Uniunea Africană a decis, vineri, în cadrul unui summit la Malabo ca membrii săi să nu execute mandatul lansat de Curtea Penală Internaţională împotriva liderului libian Muammar Kadhafi.

667 afișări
Imaginea articolului Uniunea Africană nu va executa mandatul de arestare emis de CPI pe numele lui Muammar Kadhafi

Uniunea Africană nu va executa mandatul de arestare emis de CPI pe numele lui Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o rezoluţie, UA "decide ca statele membre să nu coopereze la executarea mandatului de arestare" împotriva colonelului Kadhafi şi cere Consiliului de Securitate să "pună în aplicare dispoziţiile de anulare a procesului la CPI privind Libia".

UA se declară "îngrijorată de modul în care procurorul Curţii Penale Internaţionale administrează situaţia din Libia, afacere deferită CPI de Consiliul de Securitate al ONU".

În plus, UA "menţionează că mandatul de arestare (...) complică serios eforturile de găsire a unei soluţii politice negociate la criza din Libia de tratare a problemelor de impunitate şi reconciliere astfel încât să se ia în considerare interesul reciproc al părţilor vizate".

În cadrul conferinţei de presă de închidere, preşedintele comisiei Uniunii Africane, Jean Ping din Gabon, a afirmat: "Suntem împotriva impunităţii. Suntem pentru lupta împotriva impunităţii. Treizeci şi una de ţări africane fac parte din Curtea Penală Internaţională dar noi suntem împotriva modului în care funcţionează aceasta".

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Luis Moreno-Ocampo "nu condamnă decât africani, nu judecă decât africani. În Afganistan, Pakistan, Gaza, Cecenia ... în Sri Lanka, doar în Africa sunt probleme? Aceasta este întrebarea care se pune", a continuat el.

Judecătorii CPI au emis mandate de arestare pentru crime împotriva umanităţii comise în Libia din 15 februarie pe numele lui Kadhafi, al fiului acestuia Seif al-Islam şi al şefului serviciilor de informaţii libiene, Abdallah Al-Senoussi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici