Uraganul Sandy ajunge în Cuba, după ce a traversat Jamaica

Ploi puternice, însoţite de rafale de vânt cu viteze de până la 135 de kilometri pe oră au afectat miercuri seara sud-estul Cubei, odată cu sosirea uraganului Sandy, ce urcă spre nord după ce a afectat Jamaica.

991 afișări
Imaginea articolului Uraganul Sandy ajunge în Cuba, după ce a traversat Jamaica

Uraganul Sandy ajunge în Cuba, după ce a traversat Jamaica (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şase provincii din sud-estul Cubei au fost plasate în stare de alertă din cauza uraganului Sandy, ale cărui prime efecte au afectat coasta de sud a insulei începând cu ora 22.00 (joi, 05.00 ora României).

Televiziunea cubaneză a transmis în direct diverse reportaje din aceste provincii - Guantanamo, Santiago de Cuba, Granma, Las Tunas, Holguin şi Camaguey - unde Apărarea Civilă, încă foarte reactivă în faţa intemperiilor, a luat măsuri preventive pentru a "proteja persoanele şi bunurile".

Circa 1.700 de persoane au fost evacuate preventiv în provincia Santiago de Cuba.

"Nu putem pune în pericol vieţile oamenilor, nici măcar una, trebuie evacuate persoanele din zonele inundabile, fără să pierdem timp", a afirmat Lazaro Esposito, şeful Apărării Civile din Santiago de Cuba, pentru televiziunea cubaneză.

Cu câteva ore înainte, Sandy a afectat capitala jamaicană Kingston, unde 500 de persoane au fost primite în centre de urgenţă.

Poliţia a ordonat restricţii de circulaţie timp de 48 de ore în principalele oraşe din Jamaica din cauza măsurilor de securitate şi pentru evitarea unor eventuale jafuri.

Uraganul a afectat şi Haiti, mai la est, unde o femeie care încerca să traverseze un râu cu apele umflate a murit, potrivit televiziunii cubaneze.

Preşedintele haitian Michel Martelly şi-a anulat o vizită în Cuba, iar premierul jamaican Portia Simpson-Miller şi-a întrerupt vizita în Canada pentru a se întoarce în ţara sa înainte de închiderea aeroporturilor internaţionale.

Sandy, o furtună tropicală devenită miercuri uragan de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson de cinci nivele, se afla joi, la ora 02.00 GMT (05.00 ora României) la 115 kilometri sud-vest de Santiago de Cuba, a anunţat Institutul cubanez de meteorologie.

Uraganul se deplasa către nord cu o viteză de 22 de kilometri pe oră. Acesta urmează să traverseze Cuba în şase ore şi să se îndrepte spre Bahamas, unde a fost declanşată alerta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici