Urgenţă naţională de sănătate publică. Un virus derivat din vaccinuri a fost detectat în Congo

  • Oficialii din domeniul sănătăţii din Burundi şi din Republica Democratică Congo (RDC) au detectat cazuri de poliovirus derivat din vaccinuri, au anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Iniţiativa Globală de Eradicare a Poliomielitei.
  • Alte cinci eşantioane de la supravegherea mediului din apele reziduale au confirmat prezenţa poliovirusului circulant de tip 2 în Burundi, a adăugat OMS într-un comunicat.
2225 afișări
Imaginea articolului Urgenţă naţională de sănătate publică. Un virus derivat din vaccinuri a fost detectat în Congo

Urgenţă naţională de sănătate publică. Un virus derivat din vaccinuri a fost detectat în Congo

OMS a precizat că guvernul din Burundi a declarat detectarea virusului ca fiind o urgenţă naţională de sănătate publică, după ce au fost confirmate cazuri la un băiat de patru ani nevaccinat din districtul Isale, în vestul ţării, şi la alţi doi copii care erau contactele sale.
 
Poliovirusul circulant de tip 2 este diferit de poliovirusul sălbatic, infecţiile apărând atunci când o tulpină slăbită de poliovirus conţinută în vaccinul antipoliomielitic oral circulă în rândul populaţiilor subimunizate pentru perioade lungi de timp.
 
Aceste detecţii sunt semnificative, deoarece sunt primele legate de utilizarea unui nou vaccin, noul vaccin oral împotriva poliomielitei de tip 2 (nOPV2), care a fost dezvoltat special pentru a reduce acest risc, potrivit Reuters.
 
Iniţiativa globală de eradicare a poliomielitei (GPEI) a declarat într-un comunicat că virusul polio de tip 2 derivat din vaccin a fost descoperit în circulaţie la şase copii din provinciile Tanganyika de est şi Kivu de sud din RDC.
 
Burundi intenţionează să desfăşoare o campanie de vaccinare împotriva poliomielitei în următoarele săptămâni pentru toţi copiii eligibili cu vârsta de până la 7 ani, cu ajutorul OMS şi GPEI, a precizat OMS.
 
„Deşi depistarea acestor focare este o tragedie pentru familiile şi comunităţile afectate, nu este neaşteptată în condiţiile unei utilizări mai largi a vaccinului", a declarat GPEI, un parteneriat format din OMS, Fundaţia Bill & Melinda Gates şi alte organisme de sănătate la nivel mondial.
 
Acesta a precizat că 600 de milioane de doze din noul vaccin au fost administrate în 28 de ţări începând din martie 2021 şi a reiterat că vaccinul este sigur şi eficient.
 
RDC a programat o campanie de vaccinare pentru luna aprilie, a precizat GPEI.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici