Vârsta legală de pensionare în Marea Britanie va creşte la 66 de ani în 2020

Vârsta legală de pensionare în Marea Britanie va ajunge la 66 de ani în 2020, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, a anunţat miercuri ministrul conservator al Finanţelor, George Osborne, cu ocazia prezentării reducerilor bugetare în faţa Camerei Comunelor.

224 afișări
Imaginea articolului Vârsta legală de pensionare în Marea Britanie va creşte la 66 de ani în 2020

Vârsta legală de pensionare în Marea Britanie va creşte la 66 de ani în 2020 (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Vârsta legală de pensionare ("State Pension Age") este în prezent fixată la 65 de ani pentru bărbaţi şi la 60 de ani pentru femei.

Trecerea de la 65 la 66 de ani se va face progresiv începând din 2018, a precizat Osborne. Acest lucru va permite economisirea a cinci miliarde de lire sterline (5,6 miliarde de euro) pe an, "care vor fi folosiţi pentru a acorda o pensie de stat mai generoasă în momentul în care ne confruntăm cu presiunea demografică", a subliniat acesta.

Trecerea la 66 de ani în 2020 constituie o accelerare în raport cu un calendar anterior, prevăzut de Guvernul precedent laburist.

Fostul premier Gordon Brown preconiza ca vârsta legală să crească la 65 de ani pentru femei în 2020, apoi la 68 de ani pentru ambele sexe, în mod progresiv, între 2024 şi 2046.

Anunţul intervine în condiţiile în care reforme foarte controversate privind pensionarea sunt în curs în alte ţări europene, în special în Franţa, unde mobilizarea sindicală continuă împotriva creşterii vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani în 2018.

Majoritatea ţărilor industriale au ales să mărească vârsta legală de pensionare, dar comparaţiile sunt delicate deoarece durata cotizaţiilor variază, iar nivelul pensiilor este diferit de la o ţară la alta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici