Venezuela va vinde Iranului benzină

Venezuela va vinde Iranului 20.000 de barili de benzină pe zi, a anunţat preşedintele Hugo Chavez la fnalul vizitei sale la Teheran, marcată, de o serie de critici la adresa Statelor Unite.

8 afișări
Imaginea articolului Venezuela va vinde Iranului benzină

Venezuela va vinde Iranului benzină (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Venezuela va exporta 20.000 de barili de benzină pe zi către Iran începând din octombrie, în baza unui acord în valoare de 800 de milioane de dolari", a declarat Chavez, în oraşul sfânt Mashhad (nord-estul Iranului), citat de presa locală. El nu a precizat care este durata acordului.

"Această sumă va fi depusă într-un fond deschis în Iran şi va servi la finanţarea achiziţionării de echipamente şi de tehnologie din Iran", a adăugat Chavez, principalul aliat al Iranului din America Latină.

Iranul este al doilea exportator de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), însă, în mod paradoxal, nu dispune de capacităţi suficiente de rafinare şi depinde de importuri pentru 40 la sută din nevoile sale de benzină.

Noile sancţiuni pe care occidentalii le-ar putea impune Iranului, care refuză să îşi suspende controversatul program nuclear, vor viza importurile de carburanţi.

Potrivit lui Chavez, cele două ţări au "convenit să injecteze în următoarele 30 de zile 100 de milioane de dolari în banca binaţională Iran-Venezuela Bank".

Chavez s-a aflat în vizită la Mashhad alături de preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, aici fiind parafat, de asemenea, un protocol de acord în domeniile comerţului şi medicinei.

La rândul său, Ahmadinejad a afirmat că politica Statelor Unite în America de Sud ar fi "sortită eşecului".

"America de Sud se află în plină revoluţie politică. Naţiunile de acolo nu mai pot suporta intimidările şi, dacă cineva crede că poate să le înfrângă convingerile cu mijloace militare, se înşeală", a adăugat acesta, citat de presă.

"Politicile militariste ale Statelor Unite în America de Sud sunt, cu siguranţă, sortite eşecului, iar eu le sfătuiesc să oprească intimidările. Vom sta alături de naţiunile sud-americane în orice circumstanţe", a adăugat preşedintele iranian.

Înainte de a merge la Mashhad, Chavez a fost primit de Ghidul suprem iranian, Ali Khamenei.

"Cooperarea în domeniile industrial, economic, bancar şi al transporturilor între cele două naţiuni trebuie să se dezvolte în paralel cu cea politică", a spus Khamenei, conform biroului său de presă. "Consolidând această cooperare, Iranul şi Venezuela îşi pot consolida frontul comun pentru independenţă, nou creat", a continuat acesta.

Cu o zi înainte, Chavez şi Ahmadinejad au promis să susţină "naţiunile revoluţionare", în cadrul unei întâlniri la Teheran.

Preşedintele venezuelan şi-a anunţat, de asemenea, susţinerea faţă de programul nuclear civil al Iranului. Occidentali suspectează Iranul că ar încerca să se doteze cu arma nucleară, sub acoperirea programului său civil, lucru pe care Teheranul îl dezminte.

Ayatollahul Khamenei a criticat Statele Unite, inamicul declarat al Iranului şi Venezuelei, afirmând că "eşecurile succesive ale americanilor şi diminuarea puterii (Washingtonului) sunt dovada de netăgăduit că lumea se schimbă".

Înainte de vizita în Iran, cea de a şaptea pe care Chavez a efectuat-o în această ţară, acesta a fost în Libia, Algeria şi Siria. El urmează să viziteze Belarusul, Rusia, Turkmenistanul şi Spania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici