Viaţa în comunism: China îi sfătuieşte pe absolvenţii şomeri să devină vânzători stradali

Şomajul în rândul tinerilor peste 19%, iar reţeta Partidului Comunist a venit iute.

498 afișări
Imaginea articolului Viaţa în comunism: China îi sfătuieşte pe absolvenţii şomeri să devină vânzători stradali

Viaţa în comunism: China îi sfătuieşte pe absolvenţii şomeri să devină vânzători stradali

„Fă sacrificii”!  Este un apel care se face auzit acum la Beijing de către tinerii absolvenţi chinezi. A doua economie a lumii se confruntă cu o problemă serioasă în grupa de vârstă 16-24 de ani: şomajul este de peste 19%. Mult mai mare decât rata generală a şomajului, care, în marile, în oraşe chineze a fost de aproximativ 5%.

Liga Tineretului Comunist i-a criticat pe tinerii absolvenţi, care în acest an numără 11,6 milioane: „Trebuie să-şi dea jos jacheta, să-şi suflece mânecile şi să strângă şuruburi în fabrică sau să se întoarcă la cultivarea pământului”.

Presa de stat a fost însărcinată să promoveze o întoarcere la sacrificiu, pentru a învinge şomajul. Televiziunea Centrală Chinei (CCTV) a difuzat o serie lungă de interviuri cu absolvenţi care şi-au găsit satisfacţii economice în locuri de muncă care nu necesită calificare academică.

Este cazul unui cuplu tânăr din Zhejiang care şi-a pus la păstrat diploma şi a ieşit în stradă cu o tarabă care vinde clătite şi cartofi prăjiţi şi care pretinde că adună 9.000 de yuani pe noapte, aproximativ 1.100 de euro.

Mint poporul cu televizorul: cuplul prezentat ca model, câştig umflat la TV

Pe reţelele de socializare au apărut controverse: „Dacă este atât de uşor, chiar şi liderii Ligii Tineretului ar putea să-şi părăsească birourile şi să-şi îmbrace salopete albastre”.

Şi calculul este contestat: „Pentru a câştiga 9.000 de yuani pe noapte, ar trebui să servească 1,6 clienţi pe minut. Dacă ar fi atât de uşor, străzile noastre ar fi pline de tarabe”.

Câteva zile mai târziu, într-un interviu acordat unui ziar, cuplul a recunoscut că încasările lor reale reprezintă doar o treime din ceea ce s-a anunţat, pompos, la televiziunea de stat.

Economia chineză îşi revine din criza cauzată de trei ani de izolare din cauza politicii Covid Zero. Vânzătorii ambulanţi sunt o mare tradiţie chineză. În anii de mare creştere, metropole precum Shanghai şi Beijing hotărâseră să o anuleze, să arate lumii străzile înconjurate de zgârie-nori şi fără cărucioare şi chioşcuri.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
comunism,
china

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici