Victimele accidentului nuclear de la Cernobîl, tratate în Cuba de 20 de ani

Aproximativ 25.500 de victime din Ucraina, Belarusia şi Rusia ale catastrofei nucleare de la Cernobîl (Ucraina), din 1986, cea mai garvă din istorie, au fost tratate gratuit timp de 20 de ani, în Cuba, au anunţat luni autorităţile cubaneze.

320 afișări
Imaginea articolului Victimele accidentului nuclear de la Cernobîl, tratate în Cuba de 20 de ani

Victimele accidentului nuclear de la Cernobîl, tratate în Cuba de 20 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Majoritatea celor 25.457 de pacienţi trataţi sunt ucrainieni născuţi după accidentul de la 26 aprilie 1986, Rusia şi Belarus retrăgându-se din finanţarea programului în urma prăbuşirii fostei Uniuni Sovietice, în 1991, a declarat Juan Medina, coordonatorul cubanez al programului de la Tarara, în apropiere de Havana, în prezenţa lui Leonid Kucima, fost preşedinte al Ucrainei în perioada 1994-2005.

Kucima, care a vizitat în 2002 insula comunistă în calitate de preşedinte, s-a declarat convins că noul şef de stat ucrainean, Viktor Ianukovici, va continua finanţarea acestui program lansat în urmă cu 20 de ani, ale cărui consturi nu au fost niciodată făcute publice.

Autorităţile cubaneze asigură, oficial, toate cheltuielile medicale şi de cazare în centrul medical de la Tarara, la 20 de kilometri est de Havana, la malul mării, în timp ce cheltuielile de transport sunt suportate de statul ucrainean.

La 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, în apropiere de Rusia şi Belarus, exploda, contaminând o bună parte a Europei şi mai ales aceste foste trei republici sovietice.

Mii de "pompieri", trimişi fără nicio măsură de protecţie la locul accidentului pentru a stinge focul şi a izola reactorul afectat, au murit, iar în Ucraina, oficial, 2,3 milioane de persoane au suportat consecinţele radioactivităţii crescute, care provoacă numeroase forme de cancer.

După trei ani de la explozie, erau primiţi la Tarara primii copii bolnavi, iar unii dintre ei, care au devenit adulţi, continuă să primească în continuare îngrijiri în acest centru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici